Dykkerulykke til Høyesterett

En dykkerulykke ved Hangsholmen utenfor Molde kommer opp som sak i Høyesterett 9. oktober.

 

Det opplyser Statsadvokatene i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane til NTB.
I ulykken i september 2003 ble en ansatt i dykkerfirmaet Hareid Sub Sea livstruende skadd. Han døde fem dager senere på sykehuset i Molde. Firmaet ble i Frostating lagmannsrett dømt til å betale 150.000 kroner i bot. Selskapets daglige leder og styreleder ble dømt til 60 og 45 dager betinget fengsel.

Dykkerfirmaet og de to lederne ble tiltalt for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. I den første dommen fra Romsdal tingrett ble det påpekt at dykkeren som omkom, arbeidet uten livline og svømmeføtter i tung sjø og dårlig sikt under vann. Reservedykkeren utførte selv oppdrag under vann samtidig, og var ikke i posisjon til å hjelpe. Kravet er at det skal være reservedykker i beredskap. Da dykkeren som omkom fikk problemer med oppstigningen, blant annet som følge av mangel på luft, var ingen i posisjon til å assistere ham øyeblikkelig.

Det er bruken av arbeidsmiljøloven som grunnlag for en tiltale i en sak som dette som er det prinsipielt interessante for Høyesterett i saken. Det domfelte dykkerfirmaet og de domfelte lederne i selskapet bestrider måten arbeidsmiljøloven er blitt brukt på, og anket saken inn for Høyesterett.