Tidenes strengeste for Brynhildsen

Tidligere P4-sjef og PR-rådgiver Rune Brynhildsen er dømt til den strengeste straffen noensinne i en norsk innsidesak.

- Vi, anker, sier forsvareren.
Oslo tingrett dømte onsdag Brynhildsen til ti måneders ubetinget fengsel for innsidehandel. I tillegg må han betale saksomkostninger på 100.000 kroner.
Dette er den strengeste straffen noensinne i en norsk innsidesak. I februar i år ble den hittil strengeste straffen for innsidehandel avgjort. Da valgte Høyesterett å skjerpe aktors påstand to måneder - til seks måneders fengsel.
- Dette var svært tungt for Brynhildsen. Han gikk til saken med store forhåpninger, og han hadde en god følelse gjennom saken. Han hadde nok helt andre forventninger, og håpet i det lengste at han skulle bli trodd i retten. Det er et tungt slag for ham at han ikke ble det, sier Brynhildsens advokat, Knut Smedsrud, til NTB.


To frifunnet
Brynhildsen var tiltalt for overtredelse av verdipapirhandelloven paragraf 14-3. Økokrim mener han skal ha lekket informasjon fra tre selskaper han var PR-rådgiver for, og at han skal ha oppfordret sin venn Dag Eriksen til å kjøpe aksjer før offentliggjøringen av opplysningene fikk kursen til å stige. I saken sto Eriksen tiltalt for å ha kjøpt aksjer, og for å ha gitt opplysningene videre til andre bekjente.
I Oslo tingrett la Økokrim ned påstand om straff i to år og åtte måneder for Brynhildsen, Eriksen og en av de andre tiltalte. Mens aktor mente at to andre burde dømmes til henholdsvis 30 dager og ett år fengsel.
I tillegg til at Brynhildsen ble dømt, fikk også Dag Eriksen ti måneders fengsel. I tillegg ble han dømt til inndragning av 1.3 millioner kroner. Mens en tredje person ble dømt til åtte måneders fengsel. To av de tiltalte ble frifunnet.


Ba om frifinnelse
I retten nektet Brynhildsen for alt, og hans forsvarere ba om frifinnelse under sin prosedyre.
- Når det gjelder skyldspørsmålet, mener vi at terskelen for domfellelse er lagt veldig lavt, sier Smedsrud, og trekker fram at Brynhildsen ble dømt på bakgrunn av indisier. Økokrim hadde i forkant lagt ned påstand om fengsel i to år og åtte måneder, noe Smedsrud tidligere har kaldt «en helt uhørt påstand».
- Straffen er milevis fra to år og åtte måneder, så i forhold til det føler jeg at vi ble hørt av retten. Selv om ti måneder er for høyt i forhold til gjeldende rettspraksis, sier han.


Anker
Rune Brynhildsen varslet umiddelbart etter at dommen var at han anker. Ut over en pressemelding kommenterte han dommen kun gjennom sin advokat:
- Dommen vil bli anket inn for lagmannsretten. Ut over dette ønsker jeg ikke å kommentere dommen eller den videre saksgangen ytterligere og ber om respekt for dette standpunkt, uttaler Brynhildsen i pressemeldingen.
Og ifølge forsvareren ønsker de å anke både skyldspørsmålet og straffeutmålingen.


Nesten fornøyd
Førstestatsadvokat Hedvig Moe i Økokrim er svært fornøyd med at Oslo tingrett er enig i hennes vurderinger av bevisene mot de tre mest sentrale personene i saken. Men til tross for at retten har ilagt de strengeste ubetingede fengselsstraffene som noen gang er gitt for misbruk av innsideinformasjon, vurderer hun å anke straffeutmålingen til Borgarting lagmannsrett.
- Jeg registrerer at straffene er en god del lavere enn min straffepåstand, sier Moe til NTB.
Hun ba om fengsel i to år og åtte måneder år for Brynhildsen og de to andre mest sentrale aktørene i saken. Retten har endt på ti måneder for to av dem og åtte for den tredje.
- Nå skal jeg lese dommen grundig og vurdere om det er grunn til å anke straffeutmålingen, sier hun.
Høyesterett har ved to anledninger nylig skjerpet straffene i innsidesaker og signalisert tydelig at straffenivået skal opp i slike saker.