Flommen ga lavere strømpris

Flommen på Østlandet slår gunstig ut på folks strømregning. Strømprisen falt kraftig den siste uka.

På den nordiske kraftbørsen har strømprisen for Sør-Norge falt fra 19 øre/kWh til 16 øre/kWh i uke 27.


Rådgiver Nils Spjeldnæs i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til NTB at prisfallet gir direkte uttelling for strømabonnenter som har markedsprisavtale.


- Noen har tegnet en fastprisavtale og for disse hjelper det ikke at prisene går nedover. Alle sluttbrukere som har markedsprisavtale har derimot gode dager for tiden, sier Spjeldnæs.


Flommer over
For flere kraftverk i Sør-Norge er situasjonen nå at vannmagasinene renner over. Dette presser strømprisen ned. Natt til søndag var prisen på strøm helt nede i 0,1 øre per kilowattime en times tid.


Midt-Norge og Nord-Norge har for tiden en høyere pris enn Sør-Norge. Det kan forklares blant annet med relativt god utvekslingskapasitet mot Sverige, ifølge NVE.


Billig vinterstrøm?
Om strømmen blir billig eller dyr til vinteren er det ikke mulig å si noe om foreløpig.


- Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2002 da vi hadde en god situasjon før høsten satte inn med tørke. I løpet av noen få måneder var situasjonen snudd, sier Spjeldnæs.
Om magasinene er smekk fulle mange steder nå i juli, kan det dermed være en helt annen situasjon når vinteren gjør sitt inntog i november.


Kyoto-tillegg
I tillegg til fyllingsgraden vil CO2-kvoter i Europa påvirke folks strømregning fra 1. januar 2008.


- Vi går inn i Kyoto-perioden, og ut fra hva markedet selv tror ligger det an til en drøy fordobling av dagens strømpris. Her spiller blant annet virkningene av den nye kvoteperioden inn.


Spjeldnæs legger til at det er mange faktorer som kan endres innen 2008 og at dette kun er et øyeblikksbilde av hva markedsaktørene forventer seg.