Siste operakontrakt inngått

Statsbygg ved Prosjekt Nytt Operahus har inngått den aller siste av i alt 50 byggekontrakter i prosjektet.

Kontrakten med Network Norway AS om leveranse av telefoni markerte slutten på en lang rekke kontraktsinngåelser.

Totalt er det 50 byggekontrakter i operahusprosjektet. Det gjenstår fortsatt å inngå kontrakter i brukerutstyrprosjektet som dreier seg om innkjøp av alt løst inventar og utstyr som ikke er en del av selve byggeprosjektet, men som er nødvendig for at det nye operahuset skal kunne tas i bruk.

I september 2002 inngikk Statsbygg den første kontrakten i prosjektet med NCC Norge AS som fikk i oppdrag å rive avkjøringsrampen fra Bispelokket, fjerne flere skur i området og lage et nytt veisystem. I grunn- og fundamenteringsarbeider ble det tegnet tre store og kostnadstunge kontrakter med henholdsvis Johs. Syltern AS og Veidekke Entreprenør AS. Grunnarbeidene startet opp 17. februar 2003. Norsk Sjøfartsmuseum fikk ansvaret for det arkeologiske overvåkingsprosjektet og brukte hele 5000 timer på arbeidet.

Opprinnelig var det planlagt to store entrepriser under bygningsmessige innredningsarbeider. Det viste seg i forutgående anbudskonkurranser våren 2004 at det var liten kapasitet hos de store entreprenørene, og mindre interesse enn ønskelig for å regne anbud på bygg- og anleggsentrepriser. Statsbygg valgte derfor å dele opp kontraktene slik at denne gikk over fra én hovedentreprise til en rekke mindre sideentrepriser oppdelt på fag.

- Totalt er det 23 entrepriser som går på innredningen av det nye operahuset. Blant innredningskontraktene finner vi leveranse av tømrer- og snekkerarbeider, dører og vinduer, glassfasader, branntetting, teaterstoler, lysekronen i Hovedscenen, akustiske elementer og bølgevegg av eik i foajeen.

Det er inngått ni kontrakter i forbindelse med leveranse av teaterteknikk. Videre er det tre kontrakter innenfor vann, varme og sanitær, to elektrokontrakter, fem tele- og automatiseringskontrakter og til slutt fire kontrakter som dreier seg om utomhusarbeider.

Statsbyggs prosjektdirektør Roar Bjordal er fornøyd med at alle kontraktene nå er kommet i havn.


- Men det har vært en lang og tildels krevende prosess. Markedet har endret seg betydelig gjennom byggeperioden. Vi har opplevd flere ganger at vi har mottatt svært få eller ingen tilbud på kontrakter. Vi har har flere ganger måttet gå tilbake og endre tilbudsgrunnlaget for å treffe et annet segment i markedet. Som kjent har prisstigningen i byggemarkedet i Osloregionen vært svært stor. Vi har gang på gang opplevd at tilbudene vi har mottatt har ligget høyere enn det vi antok i prosjekteringsfasen, sier Roar Bjordal.


- Totalt sett må vi imidlertid si oss fornøyde med kontraheringen av kontraktene. I dag ligger det an til at vi ferdigstiller prosjektet godt innenfor kostnadsrammen Stortinget fastsatte, avslutter Bjordal.