Skredeksperter hjelper flomrammede kommuner

Eksperter fra Norges Geotekniske Institutt dro fra sted til sted i de flomrammede områdene tirsdag for å hjelpe kommuner med å avverge ras.

Når vannstanden i flomområdene synker, øker risikoen for skred. Det har ikke gått ras i Buskerud siden det store jordraset på Nesbyen natt til mandag, men faren er ikke over, ifølge Norges Geotekniske Institutt (NGI).


- Vi har sett noen mindre utglidninger og tegn på erosjon ved elver og bekker rundt de flomstore vassdragene. Det har ikke vært nødvendig å evakuere noen, sier Anders Solheim, leder i NGIs naturskadeavdeling til NTB.


Mange henvendelser
Det har vært mange henvendelser fra kommuner som har oppdaget utglidninger, langsgående sprekkdannelser eller nye innsynkninger i terrenget - tegn som kan tyde på at et ras kan komme.


- Man skal ikke gå rundt å være redd, men det er greit om man har øynene litt mer åpne enn vanlig når det gjelder områdene rundt de flomstore vassdragene, sier Solheim.


Fire geoteknikere var på plass i nedre Buskerud for å bistå kommunene. Lier, Nedre Eiker og Kongsberg er blant kommunene som har oppdaget tegn til at ras kan utvikle seg, og som tirsdag fikk hjelp fra ekspertene.


- Vi bidrar med rådgivning og vurdering. Det kan for eksempel være å legge på erosjonssikker masse som stein, eller dekke til steder hvor det har vært erodert, sier Solheim.


Kvikkleire er utsatt
I vassdragene er vannstanden i ferd med å nå toppen, og vil etter hvert begynne å synke igjen. Da kan faren for ras øke, ettersom vannet trekker seg tilbake.


Det er kvikkleire i grunnen i flere av de flomrammede områdene, noe som gjør området særlig utsatt for skred.


- Det er spesielt for området i nedre Buskerud at det er mye kvikkleire. Men det har kommunene god oversikt over, og de er flinke til å kjenne igjen tegn på at det kan komme ras, sier Solheim.