Vannet flommer i Zakariasdammen i Tafjord

Det er nå overløp i Zakariasdammen i Tafjord på Sunnmøre, vannmagasinet til Tafjord Kraft.

 

Det er ni år siden sist dette skjedde, og da varte overløpet i tolv dager, melder Sunnmørsposten.

Zakariasdammen er et av svært få kraftmagasiner i Norge der vannet nå flommer over demningskanten. Landets største produsent av vannkraft, Statkraft, har ikke overløp i noen av sine magasiner ennå, heller ikke i Numedalslågen der det nylig har vært flom, opplyser informasjonssjef Bjørnar Olsen i Statkraft til NTB.
- Eneste unntak er Storglomvatnet, magasinet til Svartisen kraftverk, men det skyldes en teknisk feil som gjorde at kraftverket var ute av drift sist vinter, sier Olsen.

Overløp er kilowattimer som går til spille, slik kraftprodusentene ser det. Samtidig gir det en fantastisk opplevelse å se de enorme fossefallene fra Zakariasdammen. Mange turister i Tafjordområdet har benyttet anledningen de siste dagene.

Tafjord Kraft produserer maksimalt med strøm, men klarer likevel ikke å holde tritt med snøsmelting og nedbøren som kom mandag.
- Årsaken til at dette skjer nå, er at vi fikk enormt med snø i Tafjordfjellene på senvinteren. Den siste uka har vært varm, og det har ført til stor snøsmelting, sier informasjonssjef Kari Løken i Tafjord Kraft til NTB.

Mandag var det 28 centimeter overløp, og Løken mener dette vil holde seg noen dager. For ni år siden varte overløpet i Zakariasdammen 12 dager, og det rant ut 5,3 millioner kubikkmeter vann.