Flomvannet stiger i innsjøene

Vannstanden stiger fortsatt i de store innsjøene i flomutsatte områder i Buskerud. HV-soldater ble lørdag ettermiddag sendt til Modum for å bygge en voll av sandsekker rundt Tyrifjord Hotell.

 

Flommen er på retur i de nederste delene av Drammenselva, men vannet stiger i innsjøene lenger nord.

50 HV-soldater var lørdag ettermiddag på vei til Modum for å bygge et 120 meter langt og 1.20 meter høyt vern rundt Tyrifjord Hotell, samt en trafo som står utsatt til for flomvann.

- Vi tar våre forholdsregler. Det har ikke begynt å sive vann inn i bygningen, sier hotellets administrerende direktør George Thomassen til NTB.
Hotellet hadde lørdag ett arrangement, men er ellers stengt for en planlagt oppussing. Det var dermed uaktuelt å evakuere.
HV-soldater, med bistand fra Garden, fylte sand i sekker uavbrutt gjennom natten.

- De har fylt 1.600 sandsekker i timen, og har holdt på i hele natt. Vi har lagt depoter med sandsekker på steder der det kan bli kritisk, sier fungerende stabssjef Per Henriksborg i Søndre Buskerud politidistrikt.

Flomtoppen nådd i Drammen
Norges vassdrags- og energidirektorat regner med at flomtoppen er nådd i nedre deler av Drammensvassdraget. Vannstanden begynte lørdag å synke sakte i Drammenselva, mens det fortsatt var stigning i innsjøene lenger nord.
- Vannstanden i de store innsjøene, med unntak av Krøderen, stiger fortsatt, og vi regner med at dette vil fortsette enda noen dager, sier vakthavende hydrolog Thomas Væringstad NVEs Flomvarslingstjeneste.

- I nedre del av Begna- og Ådalselva er vannføringen også fortsatt økende, sier han.

Flomberedskapen er nå konsentrert om Randsfjorden, Sperillen og særlig Tyrifjorden. NVE venter at Tyrifjorden først vil nå flomtoppen mot slutten av neste uke, og anslår at vannstanden vil stige med 1,3 meter i forhold til lørdagens mål.

Flomvarslingstjenesten følger også vannføringen i Skienselva tett.
- To vannmagasiner, Tinnsjø og Møsvatn, er snart fulle, og det er usikkert hvor mye Skienselva tåler hvis det kommer mye nedbør. Foreløpig er det stabilt, sier Væringstad.

Rollag fikk veiforbindelse
Innbyggerne i Rollag og på Kongsberg kan trolig trekke et lettelsens sukk for denne gang. HV-soldatene er trukket tilbake fra Rollag, mens noe beredskap holdes på Kongsberg til søndag formiddag.

Rollag sentrum fikk endelig veiforbindelse igjen lørdag formiddag.
- Fylkesvei 107 inn til Rollag sentrum ble åpnet igjen for vanlig biltrafikk lørdag formiddag. Så sent som fredag sto veien under en halvmeter vann, og den eneste veien man kunne bruke for å ta seg inn til sentrum var en skogsbilvei som gikk via Sigdal, sier fungerende stabssjef Per Henriksborg.

Politiet beskriver situasjonen lørdag som under kontroll. De ber imidlertid folk om å la være å ferdes i småbåter på Drammenselva.

- Det er så mye som driver rundt i elva, og det er sterk strøm. Det kan være vanskelig for folk å oppdage flytende gjenstander fordi vannet er så mørkt, sier Henriksborg.