En gledens dag for Tromsø

Jubelen sto i taket i Tromsø-leiren da kampen om vinterlekene i 2014 ble avgjort natt til torsdag. - Vi er langt nærmere et OL i Tromsø nå, sier Bjørge Stensbøl.

- Dette er en gledens dag for Tromsø, sier Bjørge Stensbøl som er daglig leder for Tromsø 2018 til NTB.

Det var russiske Sotsji som sikret seg vinter-OL i 2014. Men allerede da IOK-president Jacques Rogge kunngjorde at Salzburg hadde røket ut med færrest stemmer i den første voteringsrunden i Guatemala by, var et helt avgjørende hinder på veien mot vinter-OL i Tromsø i 2018 allerede passert. Hadde Salzburg fått lekene, er det bare de aller største optimistene som ville trodd det var mulig å få nytt OL i Vest-Europa allerede fire år senere.

- Det aller viktigste for Tromsø var at Salzburg ikke vant. I dette gamet er den enes død den andres brød. Salzburgs død er i denne sammenhengen Tromsøs brød, sier en overlykkelig Stensbøl.

- Best at Sotsji vant
Kampen om lekene i 2014 sto dermed mellom russiske Sotsji og Pyeongchang i Sør-Korea. At det var russerne som sikret seg lekene, legger ikke Stensbøl skjul på at han er glad for.

- Jeg tror faktisk det beste for Tromsø var at Sotsji vant. For det første ligger Sotsji helt i ytterkant av Europa, og for det andre så har de et fantastisk konsept som det hadde vært fryktelig vanskelig å konkurrere mot, sier Stensbøl.
- Dette var andre gang Salzburg søkte, og jeg tror det er fullt mulig å slå dem en eventuelt tredje gang. Jeg satte veldig pris på NTB-meldingen om at Salzburg var ute, nærmest ler Stensbøl.

Putin og Blair
Neste utfordring for Stensbøl og organisasjonen bak Tromsøs OL-søknad er å få på plass statsgarantien og sponsorkonseptet. Når det er på plass begynner den internasjonale kampanjen for å gjøre Tromsø kjent.

- Vi skal gjøre Tromsø kjent internasjonalt gjennom forskjellige typer arrangementer og dette arbeidet intensiveres nå ytterligere. Vi må også oppsøke steder der IOC-medlemmene er. Det er om å gjøre å bygge relasjoner, og det var det Tony Blair gjorde da London fikk sommer-OL i 2012, sier Stensbøl som tror at president Vladimir Putins tur til Guatemala by var helt avgjørende for utfallet av torsdagens OL-votering.

- Det var litt usikkert helt til det siste, men jeg tror Putin flyttet stemmer helt på slutten, sier Stensbøl som innrømmer at Tromsø må ha et lignende ess i ermet om fire år.

2018 - godt tidspunkt
Da Salzburg tapte kampen om vinterlekene i 2014, var ikke München sen med å posisjonere seg for å søke om lekene fire år senere, noe Stensbøl ikke bekymrer seg for.

- Vi må ta med i våre vurderinger hvem som kommer til å søke, men vi må også ta med i våre vurderinger hvem som får sommer-OL i 2016. Hvis det ikke går til Europa, hvilket jeg ikke tror det gjør fordi London har OL gangen før, tror jeg det er nærmest gitt at vinter-OL blir arrangert i Europa i 2018, mener Stensbøl.
-2018 er et meget godt tidspunkt for Tromsø, legger han til.