Frykter tømmer skal gjøre skader i flomstor elv

Natt til torsdag fosset de enorme vannmengdene fortsatt flere meter høyere enn vanlig gjennom Numedalslågen. Politiet i Søndre Buskerud forsøker nå å avverge at store mengder tømmer flyter ut i elva.

Store mengder tømmer kan gjøre store skader nedover elva, blant annet på Myntbrua og Nybrua i Kongsberg, som nå er sperret for trafikk av sikkerhetsmessige grunner.

Det gjøres nå intense forsøk fra politiets side på å få tak i Heimevernets mannskaper. Heimevernet har meldt til politiet i Kongsberg og Numedal at mannskaper ikke er tilgjengelig før klokken 09.30 torsdag.

Full beredskap
Norsk Folkehjelp har beredskapen klar hvis det skulle oppstå vanskelige situasjoner som følge av det voldsomme regnværet de siste dagene. I Rollag har de fraktet folk til jobb i båt.

- Vi har gitt melding om at gruppene må bistå med mannskap ved behov. I Rollag har vi hatt rundt 20 mannskaper på plass. Der ligger veien under vann, og vi må bistå folk som skal på jobb. Bilene er ikke lenger aktuelle å bruke, sier beredskapsansvarlig Erlend Aarsæther i Norsk Folkehjelp Sanitet.

Rollag har ifølge Aarsæther også opplevd utfordringer i forbindelse med at drikkevannet ikke er i orden lenger. Også noe industri skal være rammet av vannmassene.

Ingen skadd
- Det har ikke vært noen forandringer i løpet av natta. Fortsatt er vannføringen i Lågendalen forbi Kongsberg svært stor, og fortsatt er Nybrua og Myntbrua stengt, mens Labrobrua likevel kan holdes åpen, sier operasjonsleder Olav Myrvold i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB i 5-tiden natt til torsdag.
Vannstanden i Numedalslågen steg fire meter onsdag, men likevel har ikke politiet i Norges nedbørsfylke nummer én for tiden mottatt meldinger om at folk har skadet seg.

- Vi har ikke fått melding om at det har skjedd noe dramatisk. Mange har selvfølgelig fått vann i kjellere, og avlinger er ødelagt, men ingen er så langt skadd, sier operasjonslederen.

11 fylkesveier stengt
For mange av innbyggerne, i spesielt Kongsbergs-området og det isolerte tettstedet Rollag lenger nord langs Numedalslågen, har de siste dagene vært en prøvelse. I morgentimene torsdag var hele 11 fylkesveier i Buskerud stengt. Mange steder er båt eneste fornuftige framkomstmiddel.

Ett lyspunkt for reisende gjennom Buskerud er at Jernbaneverket valgte å åpne strekningen mellom Hønefoss og Ål på Bergensbanen ved midnatt onsdag kveld, etter jord- og steinraset kvelden før.