Leverer minst fem tonn plastfolie

Visste du at bæreposene du har hjemme kan være lagd av plastfolie som er blitt brukt i forbindelse med byggingen av den nye operaen i Bjørvika?

All brukt plastfolie fra byggeprosessen kildesorteres og leveres til gjenvinning for å få nytt liv som nye plastprodukter.

I løpet av 2007 vil det bli sortert ut minimum fem tonn med plastfolie fra byggeplassen i Bjørvika. Plastfolie som ellers ville havnet som blandet avfall på deponi - til ingen nytte. Rune Larsen, daglig leder i entreprenørfirmaet Rentec, og ansvarlig for avfallshåndtering under byggeprosessen, sier mengden plastemballasje vil stige jo nærmere man kommer ferdigstillelsen av bygget.

- Desto lengre vi kommer i byggeprosessen, desto mer plastemballasje blir det å håndtere. Det skyldes enkelt og greit at det kommer inn flere varer som er pakket inn i plastfolie. For eksempel inventar. Fem tonn er derfor et meget beskjedent anslag. Det vil ikke forundre meg om vi kommer opp i det dobbelte, sier han.

Enkelt og effektivt

Byggherre for det nye operabygget er Statsbygg. Med seg på laget har de en rekke entreprenører med ansvar for hvert sitt område. Blant dem Rentec som igjen samarbeider med mottaksanlegget Wilhelmsen & Sønner. Rentec har prosjektansvaret for all avfallshåndtering mens Wilhelmsen & Sønner står for den praktiske gjennomføringen.

- Utenfor selve bygget er det en returstasjon bestående av 10 containere for ulike fraksjoner. Blant annet en for plastfolie. I tillegg har vi plassert ut to sekkestativ ved containerne for blandet avfall, slik at det skal være enkelt å sortere ut plastfolien. Det handler om tilrettelegging, sier Rune Larsen.

Miljøet i høysetet

Ved å gjenvinne plastemballasje spares miljøet for unødvendig avfall samtidig som det må utvinnes mindre olje for å lage ny plast. I tillegg er det økonomisk gunstig. Å kaste plastemballasjen som blandet avfall på deponi ville kostet minst 1000 kroner tonnet. Nå leveres ressursen vederlagsfritt til gjenvinning. Altså 1000 kroner spart per tonn.

- Det eneste som koster er frakten. Med andre ord er det god butikk å ivareta miljøet. Å kaste plastemballasje som blandet avfall ville vært idiotisk. Men dette til tross - det er miljøet som er drivkraften bak returordningen. Ikke økonomien, sier Rune Larsen.

Mange kokker

Under Statsbygg finnes det en rekke leverandører og entreprenører. På spørsmål om hvordan de motiveres til å levere plastemballasjen til gjenvinning, sier Rune Larsen at de blant annet har ukentlige motivasjonsmøter med alle verneombud.

- Hver uke tar vi opp renhold og avfallshåndtering som et fast punkt på agendaen. I tillegg har hver enkelt entreprenør ansvar for å følge de fastsatte spillereglene. Slurver noen med avfallshåndtering får de regning på hva det koster å håndtere det som restavfall. Selvsagt er det en utfordring når det er så mange mennesker og firmaer å forholde seg til. Men alt i alt fungerer ordningen meget bra, sier Rune Larsen.

Folkets opera

Eirik Oland, informasjonssjef i Emballasjeretur, sier det er viktig at et prestisjebygg som den nye operaen har et miljømessig godt fundament.

- Erfaringene fra bygging av Operaen tilsier at det oppstår veldig mye avfall og at kildesortering er spesielt viktig i innredningsfasen. Vi synes derfor det er viktig at myndighetene i sine nye regler tar hensyn til dette, da dette utvilsomt vil bidra til å øke mengden kildesortert plastemballasje og bølgepapp på byggeplasser.

- Ikke minst er den nye operaen et bygg som tilhører det norske folk. Det er derfor ekstra viktig at miljøet ivaretas, slik at vi kan nyte musikkopplevelser i god forvisshet om at bygget er oppført på naturens premisser. Gjenvinning av plastemballasje betyr i praksis at mange tusen tonn olje spares hvert år ettersom det reduserer behovet for å hente opp ny olje og gass for å lage ny plast, legger han til.