Frøhvelvet på Svalbard får økt kapasitet

Under arbeidene med det globale frøhvelvet på Svalbard har det vist seg at de geologiske forholdene gjør det mulig å bygge tre haller i stedet for to - innenfor samme kostnadsramme.

Derved øker lagerkapasiteten med 50% uten at det blir dyrere - noe Statsbygg som byggherre er meget fornøyd med.

Statsbyggs prosjektleder Magnus Bredeli Tveiten forteller at under arbeidene med det globale frøhvelvet på Svalbard, som en tilpasning til de lokale geologiske forhold, har Statsbygg endret utformingen av de to lagerhallene. De er gjort smalere, men til gjengjeld lengre og gitt en mer kompakt form. Endringen i utformingen har redusert volumet av fjell som skal utsprenges så mye - at det innenfor samme kostnadsramme er blitt mulig å bygge en ekstra lagerhall. Dette gir en kapasitetsøkning på 50% som vil ligge som en ressurs for fremtidig bruk.

Videre er adkomsttunnelen gitt en slak helling nedover så lagerhallene kunne gis en optimal plassering i forhold til stabiliteten på de overliggende bergartene på tomten.

Hallene skal romme lagerreoler, der det skal plasseres forhåndspakkede eksemplarer av matfrø fra avgiverland fra hele verden. Frøhvelvet skal stå ferdig i løpet av høsten.

- Svalbard er valgt blant annet fordi det her er permafrost som vil kunne holde frøene nedfrosset selv om strømtilførselen til hvelvet av ulike årsaker skulle bli borte over lengre tid, sier Bredeli Tveiten.