Mener hjemfallsretten vil avgjøre SVs plass i regjeringen

Dersom hjemfallsretten ikke består, må SV vurdere sin plass i regjeringen, mener SVs Hallgeir Langeland.

- Å selge ut norsk vannkraft til det private næringslivet vil være et klart brudd med Soria Moria, sier Langeland som i en kronikk i tirsdagens utgave av Klassekampen sier SV bør vurdere sin deltakelse i regjeringssamarbeidet.
Bakgrunnen for uttalelsen er det norske nederlaget i EFTA-domstolen tirsdag 26. juni der det ble konkludert med at hjemfallsretten strider mot EØS-avtalen.

Hjemfallsretten har sørget for at privateide kraftverk vederlagsfritt overføres til staten etter 60 år, en ordning som har vært lite attraktiv for private aktører.
Sp-leder, kommunalminister Åslaug Haga, betegner dommen som den alvorligste krisen i EØS-samarbeidet siden opprettelsen i 1992, og mener avtalen bør tas opp til vurdering.

- Mitt poeng er at vi snakker om privatisering av norsk natur. Det er stikk i strid med den ideologi som hele SVs historie dreier seg om, og en politikk det er unaturlig for SV å være med på, sier Langeland.

Forrige uke uttalte Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til VG at hjemfallsretten er viktigere for Sp enn fortsatt regjeringsdeltakelse. Det samme har Sp-nestleder Lars Peder Brekk gjort.