Ingen tegn til krakk i boligmarkedet

Alle boligkjøpere som venter på krakk i boligmarkedet ser ut til å vente forgjeves. Økt rente ser ikke ut til å ha noen betydning for prisnivået.

Fra mai til juni steg prisene med 0,6 prosent. Prisene i juni var 14,2 prosent høyere enn i juni i fjor.

Norges Eiendomsmeglerforbund har utarbeidet et boligbarometer som viser at renteutgiftene som andel av inntekter har steget siden 2005, og stigningen fortsetter i år. Barometeret er basert på tre typer boligkjøpere, en enslig som låner 80 prosent av kjøpesummen, et ungt par som låner 80 prosent og et etablert par som låner 60 prosent.

Renteutgiftsandelen hittil i år er 25 prosent for den enslige førstegangsetablereren, 13 prosent for det unge paret og 8 prosent for det etablerte paret.

Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund har liten tro på at renta vil bli så høy at den kommer til å påvirke boligprisene i særlig grad.

- Andre faktorer, som for eksempel utviklingen på arbeidsmarkedet, vil ha større betydning, sier han til NTB.

Sterkere enn forventet
- Boligprisene i juni har hatt en sterkere vekst enn forventet. Det er sterke tall og jeg må nok skuffe alle som ønsker boligprisene ned. Trass i økende rente er det foreløpig ingen tegn til prisnedgang, sier eiendomsmekler Torbjørn Ek.
Tveter følger opp med å si at boligmarkedet ikke ser ut til å ta sommerferie. Det vanlige i juni er at prisene går ned, men dette er ikke tilfelle i år.

Han viser til at prisene steg med 1 prosent i rekordåret i fjor. I 2005 sto prisene stille, mens de gikk ned i 2002,2003 og 2004.

Tallenes tale
Boligprisstatistikken, som Econ har utarbeidet på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund, viser at boligprisene steg med 0,6 prosent fra mai til juni. Dermed er boligprisene 14,2 prosent høyere enn i juni i fjor. Statistikken gjelder for boliger lagt ut på Finn.no.

Prisen på eneboliger steg med 13 prosent fra mai til juni (16,3 prosent fra juni i fjor til juni i år). Tilsvarende tall for rekkehus var minus 0,5 prosent (+14,1 prosent) og for leiligheter +0,5 prosent (+13,8 prosent). Siden bunnåret 1992 har prisene økt med 386 prosent.

Det tok ellers i gjennomsnitt 19 dager å få solgt en bolig i juni. Raskest gikk det Oslo der omsetningshastigheten var 15 dager. Tregest går det i Tromsø der det tok 30 dager.