Haga vil kjempe for norske fossefall i valgkampen

Nederlaget i EFTA-domstolen om den norske hjemfallsordningen preger Sp-leder Åslaug Haga. Nå blir det en kampsak for partiet å bevare landets fossefall på norske hender.

- Dette blir opplagt en valgkampsak for Senterpartiet, sier Haga i et sommerintervju med NTB.

En uke etter at EFTA-domstolen vendte tommelen ned for ordningen som sikrer at privateide vannkraftverk tilfaller staten etter 60 år, er Haga fortsatt i tvil om hvordan den nye hjemfallsordningen vil se ut. Enhver løsning som vanner ut det kommunale eierskapet, er en dårlig løsning for Haga.

- Jeg vil ikke spekulere i hva slags ordning vi skal ha. Vi må ha en bred gjennomgang av ulike modeller. Men så langt har det ikke vært mulig å finne alternativer som dekker det vi ønsker, sier hun.

Frykter for arvesølvet
Sentrale krefter i hennes eget parti mener saken er viktigere enn regjeringsdeltakelse for Senterpartiet, men så langt vil ikke Haga trekke det.
Sp-lederen frykter først og fremst at presset på kommunene om salg av «arvesølvet» vil bli stort som følge av nederlaget i Luxembourg.

- Vi kommer derfor til å bruke mye energi på å få de riktige folkene med de riktige holdningen inn i kommunestyrene til høsten, sier Haga.

Sp-lederen har så langt høstet liten forståelse blant de andre partiene for sine tanker om en revurdering av Norges EØS-tilknytning som følge av hjemfall-nederlaget. Samtidig tror hun saken kan ha trykket på noen følsomme knapper blant kolleger på Stortinget.

- Det kan hende det er bevegelser i andre partier, som for eksempel KrF, når de ser følgene av EØS og hvor langt EU-systemet griper inn i norsk politikk, sier hun.

Småbedrifter for tur
Juli er feriemåned for kommunalministeren, men den forestående valgkampen kommer uansett til å prege feriedagene på Vestlandet. Fram mot valgdagen 10. september er det først og fremst partilederhatten Haga vil ha på seg.

Hun har allerede høstet skarp kritikk fra Venstre for en av Senterpartiets kampsaker i lokalvalget, nemlig en satsing på småbedrifter i Distrikts-Norge.
For mens regjeringspartiet Sp har stemt ned forslag fra Venstre om tiltak for småbedrifter i Stortinget, lanserer Haga nå tilsvarende forslag som god Sp-politikk.

- Før vi kan stemme for gode forslag i Stortinget, må vi ha aksept i regjeringen, er Hagas kommentar til kritikken. Samtidig legger hun ikke skjul på at småbedriftene kan stå for tur når statsbudsjettet skal vedtas til høsten.

- Senterpartiet legger aldri fram noe som vi ikke tror vi får gjennomslag for i regjeringen. Det ville vært uklokt, sier hun.

Angrer ikke
Balansegangen mellom å fronte egen politikk og regjeringens politikk er alltid krevende for et parti i en koalisjonsregjering, men Haga synes ikke vanskelighetene har vært større enn ventet etter halvgått løp.

- Vi har hatt et meget tilfreds parti de siste to årene. Det er min målestokk for om noe er vanskelig eller ikke, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at det har vært tøffe diskusjoner innad i regjeringen, men mener Senterpartiets smertegrense for regjeringsdeltakelse i realiteten bare er blitt pirket ved i én sak.

- Vi måtte ha et jordbruksoppgjør som var så godt som i år. Det har vært den vanskeligste saken. Senterpartiet er vanskelige å tilfredsstille i landbrukspolitikken, sier Haga, som provoserte mange skuffede bønder ved å skåle i champagne da jordbruksoppgjøret var i havn i vår.
Men Haga mener fortsatt champagnen var helt på sin plass.

- Hvis man er nedfor etter å ha halt i land et lønnsoppgjør med 10 prosents økning, mens andre arbeidstakere får rundt 4 prosent, da må man stille spørsmål om man har spent forventningene for høyt, sier hun.