Merverdiavgiftskompensasjonsordningen for kommunesektoren

EFTAs overvåkningsorgan ESA traff 3. mai 2007 vedtak om at merverdiavgiftskompensasjonsordningen for kommunesektoren anses å være i strid med statsstøtteregelverket i EØS-avtalen. Det er besluttet å ikke reise sak mot ESAs vedtak.

Bakgrunnen for dette er særlig at vedtaket ikke retter seg mot kompensasjonsordningen i sin helhet, men kun en svært liten del av dagens kompensasjonsordning.

Finansdepartementet har ved brev til ESA orientert om at det vil bli iverksatt tiltak for å motvirke de konkurransevridninger som ordningen gir opphav til på merverdiavgiftsunntatte virksomhetsområder hvor kommunale aktører mot vederlag tilbyr tjenester i konkurranse med private aktører. Det opplyses i brevet at et mulig tiltak for å motvirke disse konkurransevridningene kan være å innføre en begrensning i kompensasjonsloven som avskjære kommunsektoren fra rett til kompensasjon på de svært begrensede områdene hvor kommunene utøver slik aktivitet. Departementet opplyser også at det vil iverksettes tiltak for å kreve ulovlig støtte tilbakebetalt.

Departementet tar sikte på at et eventuelt lovendringsforslag fremmes i forbindelse med statsbudsjettet for 2008. En endring kan da tre i kraft fra 1. januar 2008.