Enighet om gassledning mellom Norge og Polen

Norge og Polen er enige om de økonomiske betingelsene for bygging av en gassrørledning mellom Norge og Polen, ifølge statsminister Jens Stoltenberg.

Mulig eksport av norsk gass til EU-landet Polen var det viktigste temaet da Stoltenberg (Ap) møtte sin polske kollega Jaroslaw Kaczynski i Polen fredag.

- Vi har kommet til enighet om finansieringen av en rørledning fra den norske kontinentalsokkelen til Polen, sa Stoltenberg til journalister uten å utdype nærmere hva overenskomsten innebærer.

Den planlagte rørledningen mellom Polen og Norge skal gå via Danmark.
- Det er enighet om polske selskapers deltakelse i arbeidet med en slik rørledning. Det som gjenstår, er å komme til enighet om de kommersielle betingelsene, fastslo Stoltenberg på en felles pressekonferanse med Kaczynski.
Polen er fast bestemt på å sikre sin energiforsyning ved å kjøpe gass fra flere kilder og redusere sin avhengighet av fossilt brensel fra Russland. Derfor ønsker landet å sikre seg import av norsk naturgass og få fortgang i planene om å bygge en gassrørledning i Østersjøen, melder nyhetsbyrået DPA.

Kaczynski fastslo på pressemøtet i den polske hovedstaden Warszawa fredag at Polen hadde oppnådd fremgang i arbeidet med å få til import av naturgass fra flere ulike land.

Også tosidige handelsavtaler mellom Polen og Norge og de to landenes samarbeid i Østersjø-regionen og i NATO ble diskutert på statsministermøtet.
Jens Stoltenberg er for øyeblikket på et todagers arbeidsbesøk i Polen.