Staten til sak mot entreprenører

Statens vegvesen vurderer å gå til sak mot entreprenører etter prissamarbeidsskandalen. Det er snakk om krav på titalls av millioner kroner.

Statens vegvesen har startet kartleggingen av om og eventuelt hvor mye samfunnet har tapt i forbindelse med at Konkurransetilsynet har avdekket prissamarbeid knyttet til asfaltentrepriser og markedsdeling innen bygging av bruer.

30. juni 2006 utstedte Økokrim forelegg til fire entreprenører for ulovlig prissamarbeid knyttet til asfaltentrepriser. I forlengelsen av denne saken ba Statens vegvesen om innsyn i Økokrims undersøkelser om markedsdeling innenfor bygging av bruer og anleggsdrift. Vegvesenets krav om innsyn ble tatt til følge.

Med bakgrunn i opplysningene i den forbindelse har Staten reist forliksklage mot fire entreprenører for markedsdeling innen bygging av bruer: Veidekke, Skanska, NCC og Reinertsen AS, og fem asfaltentreprenører: Kolo Veidekke, Skanska Asfalt, NCC Roads, Lämminkainen og Oslo Vei.

Kontraktene forliksklagen er knyttet til har en samlet kontraktssum på om lag én milliard kroner.

Statens vegvesen skal utrede om, og eventuelt hvor mye samfunnet kan ha tapt.

- Dette arbeidet er satt i gang og har høy prioritet. Før vi har fått klarhet i dette vil vi ikke spekulere i hva samfunnet kan ha tapt. Vi ser imidlertid svært alvorlig på denne saken, sier vegdirektør Kjell Bjørvik som ikke kjenner tilsvarende saker fra bransjen.

Ansvaret for saksbehandlingen ligger nå hos Regjeringsadvokaten.

- Det er bra at virksomheter som er utsatt for denne type økonomisk kriminalitet, går til sivilt søksmål, kommenterer direktør Knut Eggum Johansen i Konkurransetilsynet til Aftenposten.