Ny strategi for Forsvaret materiellkjøp

 Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) varsler at det skal inngås milliardkontrakter fredag.

Strøm-Erichsen holder fredag pressekonferanse om det fremtidige samarbeidet mellom Forsvaret og industrien, og lokker i den forbindelse med at det skal undertegnes kontrakter verdt flere milliarder kroner.

Hvilke kontrakter det dreier seg om, sier naturlig nok ikke invitasjonen noe om. Bare gjenkjøpene for de nye Hercules-flyene kan dreie seg om milliardbeløp og flere av de aktuelle selskapene er børsnoterte.
Om de varslede kontraktene vil komme først som børsmeldinger eller om de vil bli lagt fram under selve pressekonferansen, er vanskelig å få bekreftet.

Ny strategi
Det var i fjor høst regjeringen besluttet å starte arbeidet med å utforme en helhetlig strategi for de næringspolitiske sidene ved Forsvarets anskaffelser. Tanken er at en slik strategi skal videreutvikle kompetanse hos norsk industri.

Når stortingsmeldingen «Forsvaret og industrien - strategiske partnere» legges fram fredag, vil det være et sentralt tema hvordan man kan styrke norsk industris muligheter for å delta i internasjonalt samarbeid om forsvarsmateriell.

I styringsgruppen som har lagt premissene for meldingen har blant andre næringsdepartementet og LO vært representert.

Særstilling
Når det gjelder industriens rammebetingelser er forsvarsindustrien i en særstilling. Rammene er i utgangspunktet noe snevrere enn for annen industri fordi det internasjonale marked for forsvarsmateriell er klart proteksjonistisk.

Arbeidet med å skaffe norsk forsvarsindustri markedsadgang går i hovedsak via European Defence Agencu (EDA) der Norge ble medlem i fjor.

Allerede første året ble Norge trukket inn i flere felles prosjekter som åpner muligheter for norsk industri.

Gjenkjøp viktig
Et av de helt sentrale virkemidler når norsk forsvarsindustris produkter og kompetanse skal synliggjøres er gjenkjøp.
Målsettingen med gjenkjøpsordningen er å bidra til å opprettholde norsk forsvarsindustris kompetanse, kapasitet og markedsmuligheter.
Forsvaret investerer hvert år i gjennomsnitt 7,5 milliarder kroner. Om lag halvparten går som oppdrag til norsk industri. Ved kjøp av materiell fra utlandet er det krav om 100 prosent gjenkjøp for alle kontrakter over 75 millioner krone