- Behov for nytenking i arealplanleggingen

Dagens og fremtidige klimaendringer vil påvirke sårbarheten i samfunnet og gi nye utfordringer for beredskapen.

I dag er ikke det norske samfunnet godt nok tilpasset til å møte konsekvensene ved klimaendringer. En tilpasning vil blant annet kreve nytenkning ved arealplanlegging.

Dette kommer frem i Nasjonal sårbarhets- og beredskapsrapport 2007, som utgis av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

DSB skal ha oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet, og være pådriver i arbeidet med å forebygge ulykker, kriser og andre uønskede hendelser. Derfor produserer direktoratet årlige sårbarhets- og beredskapsrapporter (NSBR). Årets rapport setter søkelyset på naturutløste hendelser og de utfordringer dette påfører samfunnet.

- En økning i ekstremvær vil medføre et ytterligere behov for kartlegging av skred- og flomutsatte områder. Hyppigere ekstremvær vil også ha betydning for hvor vi kan leve og bo, og for krav til dimensjonering av bygninger og andre konstruksjoner. Klimaendringer kan ikke alene møtes med forurensningsreduserende tiltak som først har synlig effekt om mange tiår, mener direktør Jon A. Lea i DSB.

Sårbarhets- og beredskapsrapporten er et grunnlagsdokument for diskusjon og videre samhandling mellom ansvarlige aktører. DSBs visjon er "et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar". Robustheten jobbes det med på mange hold hver eneste dag, både hos DSB og andre.

- Vårt mål, og ønske, er at hver enkelt av oss - du og jeg - skal bli så bevisst på beredskap at vi tar et selvstendig ansvar for egen og andres sikkerhet, sier Lea

Rapportens siste del er viet store fjellskred. Dette er et tema som synliggjør komplekse problemstillinger - fra den enkelte ansvarlige kommune til nasjonale kompetansemiljøer og etater. Norsk beredskap er tuftet på prinsippene om ansvar, likhet og nærhet. Kommunene er derfor grunnfjellet i den nasjonale beredskapen og skal ha oversikt over egen sårbarhet og risiko for naturhendelser. Kommunene har ansvar for forebyggende og konsekvensreduserende tiltak og skal sørge for tilstrekkelig beredskap i form av oppdaterte planverk som aktivt bør øves.

- Dette er en utfordring som krever samordning på tvers av kommunegrenser og mellom ulike forvaltningsnivåer, mener Lea, som samtidig peker på at Norge er godt rustet overfor de utfordringene som naturen byr på. -Selv om grunnberedskapen er god, og vår håndteringsevne i både kriser og øvelser har vist seg å være god, viser både nasjonale og internasjonale erfaringer at vi uansett vil stå overfor en rekke utfordringer for å håndtere de virkelig store naturutløste hendelsene i Norge.

DSB har foreslått overfor Justis- og politidepartementet at det etableres nasjonale samvirkeområder innen samfunnssikkerhet. Samvirkeområdene skal brukes i arbeidet med utformingen av fremtidige sårbarhets- og beredskapsrapporter.

Les rapporten her