700 millioner i sommersvinn

Butikkansatte og sommervikarer vil i sommer stjele varer for rundt 250 millioner kroner fra jobben. Totalt er svinnet på 700 millioner kroner fra sankthans til skolestart.

- Sommervikarer som får god opplæring stjeler mindre, så det er mulig å få ned svinnet, mener avdelingssjef Rune Andersen i Securitas til Newswire.

Andersen har jobbet med butikkontroll i Securitas i en årrekke, og han mener dårligere moral blant unge mennesker er en medvirkende årsak til at svinnet fra butikkene øker.

- Det er en helt klar sammenheng mellom oppfølging av sommervikarene og om de kommer til å stjele på jobb.

Vikarer som er løst knyttet til en butikk, stjeler mer enn fast ansatte.

- Det handler om at ansatte må føle identitet med butikken. Det skaper i sin tur lojalitet, sier Rune Andersen.

Stjeler mer

Svinnet i norske butikker er nå oppe i over 4,4 milliarder kroner i året. Det utgjør 1,29 prosent av totalomsetningen, viser beregninger fra Centre for Retail Research.

En tredel av varene som forsvinner, er det ansatte som stjeler fra sin egen butikk.

- Butikksvinnet er høyere om sommeren enn ellers i året. Det har sammenheng med at det er mange ferievikarer på jobb og at sjefen er på ferie, sier Andersen.

Securitas mener god opplæring av ansatte er det viktigste som kan gjøres for å få ned svinnet. Det finnes også en rekke ulike former for internkontroll av ansatte.

- Vi tar dessverre mange sommervikarer i å stjele, men også fast ansatte stjeler.

Dyrere varer

Urutinerte vikarer har også et dårligere utgangspunkt for å oppdage kunder som stjeler.

- Det er også mange ferievikarer som ikke tør å gjøre noe med det. De overser rett og slett at folk stjeler. Unge vikarer synes også det er ubehagelig å konfrontere butikktyvene, sier Andersen.

De mest utsatte butikkene er de med mange sommervikarer, særlig innen dagligvare, kosmetikk og klær.

- Butikksvinn rammer oss alle, fordi vi som kunder må betale en høyere pris for varene. I løpet av et år finansierer hver eneste nordmann over tusen kroner i svinnutgifter, sier avdelingssjef Rune Andersen i Securitas.