Regjeringens skogsatsing er puslete

En økning i skogplantingen med 50 prosent, slik regjeringen varsler, er for puslete, mener daglig leder Øyvind Meland Edvardsen i Skogfrøverket.

I forbindelse med klimameldingen forrige uke uttalte landbruksminister Terje Riis-Johansen at han vil øke den årlige skogplantingen i Norge fra 25 millioner planter i dag til snaut 40 millioner planter på sikt. Men dette er langt fra godt nok, mener Meland Edvardsen.

- Fra slutten av 1950-tallet til starten av 1990-tallet ble det hvert år plantet over 60 millioner planter i norske skoger, i toppårene på 1960-tallet over 100 millioner. Da må man kunne kalle dette en litt puslete visjon. Særlig ut fra den rollen skogen er tiltenkt i klimapolitikken, sier Meland Edvardsen til Nationen.
Tallet på leverte planter fra norske skogplanteskoler falt i perioden fra 1991 til 2001 fra 69 millioner til 40 millioner. Siden har antallet falt ytterligere.

Skogsjef Nils Bøhn i Norges Skogeierforbund viser til sterk satsing på bioenergi i hele Europa, og mener det derfor er nødvendig med mer skogplanting.