Satser på pilotanlegg for biogass

Holm gård i Re i Vestfold kan få Norges første pilotanlegg for biogass, basert på husdyrmøkk og matavfall.

Prosjektplanene ble presentert onsdag. Meningen er at Ivar Sørbye på Holm gård skal etablere et moderne biogassanlegg i nært samarbeid med Bioforsk og Re kommune.

- Det er viktig at norske myndigheter nå raskt prioriterer utviklingen av biogass. Målet er at vi her på Holm gård kan få Norges første biogassproduksjon av organiske restprodukter i landbruket, sier Sørbye til Nationen.

Pilotanlegget vil koste 5,4 millioner kroner. For å få det i gang er Sørbye avhengig av en engangsbevilgning på 3,4 millioner kroner. Han regner også med å være avhengig av årlige FOU-midler (forsknings- og utviklingsstøtte) på 600.000 kroner årlig i seks år.

Biogass fra landbruket kan gi en effekt på 10 TWh, eller 20 Alta-kraftverk.
Sørbye viser til at det er satt av 4 millioner kroner på statsbudsjettet for neste år til å utrede spørsmålet om biogass.

Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg (V) fra næringskomiteen karakteriserer planene for pilotprosjektet i Vestfold som noe av det mest spennende i norsk landbruk for tiden.

- Det er liten tvil om at dette anlegget vil være viktig i arbeidet med å få ned klimautslippene, samt positivt utnytte biogass fra landbruket i Norge, sier Gullvåg.