ESA gir Norge en «siste sjanse»

Oppmuntret av gårsdagens avgjørelse i EFTA-domstolen sendte ESA onsdag et brev til den norske regjeringen der Norge får «en siste sjanse» til å gjennomføre EUs tunneldirektiv.

I brevet truer EFTAs overvåkingsorgan med å bringe spørsmålet inn for EFTA-domstolen hvis ikke Norge snarest sørger for å gjøre de nødvendige vedtak som innebærer at EUs tunneldirektiv blir en del av norsk lovgiving.

Direktivet fastlegger sikkerhetskriteriene for alle tunneler som er lenger enn 500 meter på den norske del av europaveiene.

Brevet ble gjort kjent i Brussel onsdag ettermiddag, og vil kanskje få samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) til å heve øyebrynene når det deiser ned i departementets postkasse på torsdag. Stortinget vedtok nemlig allerede i fjor samtykkeproposisjonen som den het på statsrådens velklingende nynorsk.

Ikke notifisert
NTB har spurt assisterende direktør i ESA, Ragnhild Behringer, hvordan overvåkingsorganet kan etterlyse vedtak som for lengst er gjort av Stortinget.

- Saken er ikke notifisert i ESA, sier Behringer og utdyper formuleringen med å forklare at det er bestemte regler for medlemsstatene om hvordan slike saker skal behandles.

- Vi er ikke underrettet om at det er truffet politiske beslutninger eller utarbeidet nødvendige forskrifter, sier Behringer.

Dermed var det nødvendig å sende brevet.

Island har for øvrig fått en likelydende advarsel, selv om antall tunneler som inngår i det transeuropeiske veinettet åpenbart er atskillig færre hos våre naboer i vest.

Byråkratiet jobber
Avdelingsdirektør Ola Brattegard i Samferdselsdepartementet sier til NTB at samtykkeproposisjonen ganske riktig ble vedtatt i fjor. Etter den tid er det nedlagt et betydelig arbeid med å utforme forskrifter.

- I mai var vi endelig ferdig og alle nye regler og forskrifter trådte i kraft fra 15. mai i år, sier Brattegard.

Men han er sørgelig klar over at ikke alt er som det skal være likevel.

- Vi vet at det gjenstår en formalitet, og den jobber vi med. Etter at alt er gjennomført på vår side skal det foreligge det som kalles «table of correspondence» overfor ESA. Den har vi ikke fått av gårde ennå, men den er like rundt hjørnet, sier Brattegard.

- Kan det bety at saken ikke er notifisert i Brussel?
- Ja, det kan man sikkert si, men vi jobber med det.