Vi trives bedre på hytta enn hjemme

Fellesferien er like om hjørnet, og for mange nordmenn betyr det hyttetid. At mange betrakter hytta som sitt andre hjem understrekes ytterligere i en ny boligundersøkelse.

3 av 4 hytteeiere trives like godt på hytta som hjemme, i tillegg trives en betydelig andel bedre på hytta enn hjemme.

Undersøkelsen er landsdekkende og gjennomført av boligbladet Vi i Villa. 2900 norske boligeiere har svart på undersøkelsen, blant disse er 28 prosent hytteeiere. Geografisk er det flest Oslo-borgere som har hytte, mens folk i vestlandsfylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland ligger nederst på listen.

- En hytte i dag er ikke som den engang var; dagens norske hytter holder høy standard, og mange har både elektrisitet, TV, dusj, varmt vann og vannklosett*. 16 prosent svarer at de bruker like mye penger på hytta som på hjemmet. Det er en forholdsvis høy andel i denne sammenhengen, men når 1 av 5 sier at de trives bedre på hytta enn hjemme er det kanskje ikke så merkelig likevel, sier Per Mortensen, administrerende direktør i Bonnier Responsmedier.

I 2006 var hytteomsetningen i Norge rekordstor, og gjennomsnittsprisen per omsatte hytte i 4. kvartal 2006 var nærmere 1 million kroner, ifølge tall fra SSB.

- Jeg er overbevist om at stadig flere familier opplever hytta som det ultimate rekreasjonssted - et avslappende fristed som holder hverdagens tidsklemme og mas litt på avstand. Da sier det seg selv at jo mer bekvemmelig og praktisk det er å leve der - ikke minst for barnefamilier - jo lettere er det å ta turen ofte, om det så bare er for en helg. Mobile kontorløsninger og mobilt bredbånd gjør det dessuten mulig å flytte kontoret til hytta noen dager om situasjonen forventer det, sier Mortensen.

Flertallet av norske hytteeiere har under 2 timer reisetid til hytta, mens bare 1 av 10 har over 4 timers reisevei. Videre svarer 7 av 10 at de synes reisetiden er passe lang, mens 15 prosent mener den er så lang at den begrenser bruken av hytta. Logisk nok er det de som reiser på hytta så ofte de kan som også svarer at de trives best på hytta.

- Vi ser at folk i Oslo, Akershus og Vestfold bruker lengst tid på å reise til hytta, med rundt 3 timer i snitt. Men det er nok ikke nødvendigvis fordi de har lengste reisevei, mest sannsynlig har utfartstrafikken fra Oslo mye av skylden, sier Per Mortensen.

Vi i Villas undersøkelse viser også at 41 prosent av hytteeierne har hytte på fjellet, mens 36 prosent har hytte ved sjøen. Bare 16 prosent har hytte i skogen. Ser vi på de ulike fylkene er hytte ved sjøen mest populært blant befolkningen i Hordaland, Troms og Nordland, mens hele 8 av 10 av hytteeierne i Oppland har hytte på fjellet.