Sanner: Halvorsen fraskriver seg renteansvar

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) må stramme inn finanspolitikken og slippe til flere arbeidsinnvandrere for å dempe presset på renten, mener Høyre.

- Det provoserer meg at Kristin Halvorsen fraskriver seg ethvert medansvar for den økende renten. Nå må hun og regjeringen ta alvoret inn over seg, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til NTB.

I en kommentar til at Norges Bank onsdag satte renten opp med 0,25 prosentpoeng til 4,5 prosent trekker Halvorsen fram internasjonale forhold og den pågående høykonjunkturen som årsak til den stadig stigende renten. Sanner mener hun også burde inkludere sin egen politikk i analysen.

- I den pengepolitiske rapporten viser Norges Bank nå til at finanspolitikken er blitt mer ekspansiv enn forventet. Det betyr at staten har et medansvar for den stadig økende renten, slår han fast.

Høyre mener oppskriften nå er å stramme inn finanspolitikken, få i gang tiltak for å få flere ut i arbeid og samtidig øke arbeidsinnvandringen. I tillegg må tiltak som motiverer folk til å spare mer settes ut i livet.

- I planleggingen av budsjettet for 2008 må regjeringen nå legge om politikken slik at man demper presset på renten fremover, sier Sanner.