Sprengingsstans på nye E18

Etter sprengingsuhellet på Nye E18 Grimstad - Kristiansand der en jente på klassetur ved Kaldvell ble truffet av en stein i beinet, nekter Arbeidstilsynet den tyske entreprenøren Meister å sprenge videre på veianlegget i dagen.

- Vi stoler ikke lenger på Meister, sier seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet til Fædrelandsvennen. Etter det forrige uhellet i Sørlandsparken la Meister frem dokumentasjon på nye rutiner og fikk sprenge videre. Nå nekter Arbeidstilsynet å slippe noen av Meisters ansatte til utløserknappen før Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) sier det er trygt.

Eget forbud
Ifølge Fædrelandsvennen er også informasjonssjef Kyrre Lian i CJV E18 ANS mektig lei alle Meister-uhellene. Entreprenøren har nå pålagt Meister et eget forbud. Dette sprengingsforbudet blir ikke opphevet før Meister kan dokumentere at de følger norske lover og regler og ivaretar sikkerheten til ansatte, sideentreprenører og tredjemann. Deres forbud blir ikke automatisk opphevet fordi om Arbeidstilsynets sprengingsforbud oppheves.

Lian opplyser til Byggeindustrien at CJV E18 har engasjert et eksternt firma som skal ha en rapport klar til fredag 29. juni.

Tidligere Meister-tabber
* I april skjedde en sprengingsulykke ved Sørlandsparken på parkeringsplassene til Biltema og Lidl. Stein fra en sprengsalve flyr 300 meter gjennom luften. Ingen blir skadet.

* Fortsatt i april. Det benyttes gammel asfalt som ulovlig fyllmasse til bygging av ny E18.

* Det blir innkalt til krisemøte etter at en sprenging har resultert i ras på Helldal i Lillesand. To personer er savnet og det blir satt i gang søk. Agder OPS innrømmer feilvurdering av rasfare.

* I mai må Meister fjerne 1200 tonn ulovlig dumpet asfalt fra veianlegget. Mellomlagringen av asfalt holdt ikke ønsket nivå.:

* I slutten av mai ruller en diger stein ned fra fjellsiden og på E18 ved Sørlandssenteret. Flaks gjorde at ikke steinen traff kjøretøy.

* Arbeidstilsynet gir E 18 entreprenør, CJV E 18, pålegg om å dokumentere at kranene langs motorveianlegget er sertifisert for bruk i Norge. Lars Gunnar Nag ved Agder Ops medgir at slik dokumentasjonen mangler. Fristen for dokumentasjonen utløper 20. juni.

* En 6.-klasse fra Høvåg skole feirer skoleavslutningen på friområdet ved Kaldvell i Lillesand da et en sprengsalve sørger for at stein flyr 300 meter gjennom lufta og hagler over elevene. En 9 år gammel jente ble lettere skadet etter å ha blitt truffet av stein.