Flere polakker til St. Olavs hospital

- Uten arbeidskraft fra Polen kunne vi ikke bygd sykehuset i det tempoet vi gjør, sier Arild Grønstad, NCCs prosjektsjef ved nye St. Olavs Hospital. Nå er flere polakker i vente.

NCC har tidligere inngått kontrakt med bemanningssselskapet Adecco som de siste fem åra har satset massivt på planlagt arbeidsinnvandring til Norge fra Polen. Så langt er 50 Adecco-polakker i full gang med sykehusutbygging i Trondheim. Nå trappes bemanningen opp og i alt blir 120 mann sysselsatt i prosjektet i høst.

Alle får ansettelse i Adecco som har inngått tariffavtale med Fellesforbundet. Dermed gjelder norske lønns- og arbeidsvilkår med beskatning til Norge. Ifølge avtalen med NCC har Adecco også egen arbeidsledelse og leverer tjenester til enhetspris. Ved nye St. Olavs Hospital består oppgaven hovedsaklig av innvendig gipsveggmontering. Dette betraktes som selve "lokomotivet" i framdriftsprosesessen.

- Adecco i Polen har et seriøst og gjennomtenkt opplegg for arbeidsinnvandring til Norge, forteller Grønsdal. Etter en befaring ved opplæringssenteret i det nordlige Polen (se reportasje under) er NCC-sjefen særlig imponert over apparatet som siler ut hvem som egner seg for arbeid her i landet, og hvem som ikke gjør det.

- Men vi trenger noen tilpasninger for å oppnå ytterligere produksjonsøkning og enda bedre kvalitet på arbeidet Adecco utfører for sykehusprosjektet. Det er også behov for mer kjennskap til det vi kaller trimmet bygging. Vi i NCC må også se på hva vi kan gjøre bedre, særlig innen logistikk, mener Grønsdal.

HMS-rådgiver i Helsebygg, Magne Johannesssen, har besøkt Adecco, Polen to ganger og sier at "det er mye bra med Adecco". Men også han etterlyser opplæring i trimmet bygging og metodikken med tverrfaglige team på byggeplassen. I dette systemet er basene krumtapper, og det bør være et krav at de behersker norsk, påpeker Johannessen.