Vil innemiljø-merke boliger og skoler

- Å energimerke bygninger er vel og bra, men enda viktigere er å gi et merke som forteller hvor helsefarlig det er å oppholde seg i bygningen.

Slik konkluderer adm. dir Ole Christian Skarby i Teknologistiftelsen Vekst etter fagkonferansen "Innemiljø 07". Konferansen, et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Innemiljø Organisasjon (NIO) og Vekst, ble gjennomført for tredje år på rad.

Går det som fagekspertene på konferansen ble enige om, så vil boligkjøpere og foreldre i nær fremtid gjennom en merkeordning kunne velge bort hjem og skoler der barna risikerer helseplager og dårlig læremiljø.

En rekke fremtredene eksperter, bl.a. professor Jan Sundell, Danmarks Tekniske Universitet og Professor Oddbjørn Sjøvold ved HiO, fremla under konferansen dokumentasjon på entydig sammenheng mellom ulike helseplager og innemiljøkvalitet i bygninger.

Spesielt utsatt er barna, som uten fullt utviklet immunforsvar, er særlig sårbare for støv, mugg, stråling og gassing fra maling og byggematerialer som tørker. Det er f.eks. først når det myke og behagelige vinylgulvet er sprøtt og tørt etter 40-50 år at det ikke lenger slipper ut skadelige gasser fra mykgjørende ftalater som kan påvirke kjønnsutviklingen (hormonhermere) og er assosiert med allergi og astma hos barn.

Barna er vår tids kanarifugler
Debattantene påpekte den relevante symbolbruken der test-kanarifugler som døde i gruvene fortalte gruvearbeiderne om et livsfarlig innemiljø. I dag kan foreldre og samfunn se barnas stadig hyppigere sykdomsutvikling bl.a. innen astma- og allergi, på samme måte. Med en offentlig merkeordning, for eksempel knyttet til ferdigattester og takstdokumenter, vil dokumentasjon for et godt innemiljø bli en konkret synliggjøring av verdier egnet for markedsstyring av etterspørselen. Og dermed tvinge frem bedre løsninger og produkter i byggeprosess og materialvalg.

Energimerkeklasse A, men Innemiljøklasse D
Overlege JanVilhelm Bakke i Arbeidstilsynet påpekte risikoen med de nye kravene om økt isolasjon og tetthet som skal gi minst 25 % redusert energibruk. For å unngå økt risiko for fuktskader og påfølgende helseproblemer, kreves betydelig økt kvalitet i bygge- og eiendomsnæringen. En mulig konsekvens kan ellers bli at en gårdeier, rektor eller boligselger riktignok kan reklamere med et energimerke av høy kvalitet. Men medaljens bakside kan da være at den samme bygningen er helsefarlig å oppholde seg i. Hva er det viktigst å informere brukerne om?

Forbrukerportalen må tas i bruk og offentlige midler tilføres arbeidet med merkeordningen.

Boligminister Åslaug Haga åpnet nylig boligsidene til Forbrukerrådets nye kompetansehevende verktøy for boligkjøpere og husbyggere, der bl.a. Fagrådet for våtrom informerer om mugg- og råtefarer.

Konferansen konkluderte med at statsråden skulle kontaktes for å få til et samarbeide om bruken av dette nye informasjonsverktøyet, og at man i henvendelsen til Departementet også ville be om offentlige midler til videre utredningsarbeide der målet er å innføre en merkeordning med ikrafttreden senest 2012.

En hurtigarbeidende arbeidsgruppe til oppfølging av dette mandatet blir nå nedsatt. Gruppen ledes av Adm. Dir. Ole Christian Skarby i Teknologistiftelsen Vekst og leder av Norsk Innemiljø Organisasjon, Sverre Holøs.