To tredels hjemfall i 2085 mest sannsynlig

Vestbakke-utvalgets forslag om hjemfall for to tredeler av vannfall og kraftanlegg kan bli den mest sannsynlige løsningen etter at EFTA-domstolen tirsdag sa nei til norsk forskjellsbehandling.

I tillegg vil trolig konsesjonsperioden restarte fra 2010 og vare i 75 år.

- Vi er på mange måter tilbake der vi startet for fem år siden, sier hjemfallsutvalgets leder, Tore Vestbakke, til NTB. Han sier sju av de 12 medlemmene i utvalget mente alle med konsesjon skulle få beholde en tredel av virksomheten.

Da innstillingen ble avgitt i 2004 ville bare tre av medlemmene forbeholde denne retten for de offentlig eide kraftselskapene. At dagens ordning kunne fortsette, var aldri noe tema.

- Bondevik-regjeringens mandat bygget på den forutsetning at den gamle, norske forskjellsbehandlingen ikke kunne fortsette. At EFTA-domstolen har bekreftet dette, kommer ikke som noen overraskelse, sier Vestbakke.

Tidsnød
Han vet ikke hvorfor Bondevik-regjeringen ikke foreslo en ny hjemfallsordning for Stortinget.

Det gjør imidlertid daværende olje- og energiminister, Torhild Widvey (H). Til NTB sier hun at årsaken var tidsnød.

- Vi rakk ikke engang å behandle høringsuttalelsene før valget i 2005, sier hun til NTB. Widvey er overrasket over at Stoltenberg-regjeringen tok sjansen på å få saken behandlet i EFTA-domstolen, men vil ikke kommentere saken ytterligere fordi hun har gått ut av politikken.

Først i 2085
Hjemfallsutvalgets leder sier at utvalgets arbeid er like aktuelt som da innstillingen ble avgitt. Han viser til at forutsetningen for arbeidet var at hjemfallsordningen skulle fortsette og at det skulle være lik behandling for alle.

- Vårt arbeid tok derfor sikte på å finne en ny ordning som var best mulig for norske kommuner og fylkeskommuner og dermed for hele samfunnet, sier Vestbakke.

Han minner om at alle konsesjoner skulle gis på nytt med 75 års varighet. I dagens situasjon betyr dette at et hjemfallstidspunkt for kommunale kraftverk vil være 2085.

For å gjøre den nye ordningen mer akseptabel for de kommunalt eide kraftverkene la vi inn forslaget som forutsetter at bare to tredeler av konsesjonen går tilbake til staten etter 75 år.

Lovtekst klar
Vestbakke sier den gamle ordningen som nå er underkjent satte en effektiv sperre for at kommunene skulle selge kraftinteressene sine til private. Så lenge hjemfallet bare rammet private, var dette en effektiv sperre for salg.

- I vårt forslag ligger det at kraftverkene skal få drive videre også etter hjemfallet slik de private i praksis har gjort til nå. I forslaget la vi også opp til at kommunale eiere kunne legge seg opp penger slik at de i tillegg til den tredelen de beholdt kunne kjøpe de øvrige to tredelene etter 75 år.


- Vi fant i det hele tatt en rimelig god løsning og utformet endog den nye lovteksten, sier Vestbakke.