Haga reagerer kraftig på EFTA-dommen

Senterpartileder Åslaug Haga reagerer kraftig på EFTA-dommen om hjemfallsretten og mener at hele EØS-avtalen må tas opp til vurdering. Dette blir ettertrykkelig avvist av statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Reaksjonene fra både regjerings- og opposisjonspartier er at nasjonal kontroll med vannkraftressursene må opprettholdes, på tross av dommen fra Luxembourg. Alle mener at det må finnes alternative løsninger. Haga blir stående alene med sin tvil om EØS.

- Dommen i hjemfallssaken rokker ikke ved EØS-avtalen, sier Stoltenberg. På en pressekonferanse der temaet var status i regjeringsarbeidet etter knapt to år i posisjon, avfeide statsministeren hele problemstillingen.

- Det er ingen nyhet at Haga og jeg er uenige om EØS-avtalen. Ingen av oss har vel endret syn. Men Soria Moria-erklæringen slår fast at regjeringen bygger på dagens EØS-avtale, sier Stoltenberg.

Alvorlig krise
Haga mener at EFTA-dommen markerer den alvorligste krisen i EØS-samarbeidet så langt og at debatten om hvorvidt Norge er tjent med EØS-avtalen, må komme etter at den akutte situasjonen med hjemfallsordningen har lagt seg.
Stoltenberg og mange andre partiledere peker på at EFTA-domstolen ikke sier nei til hjemfall som ordning, men at den norske praktiseringen ikke blir akseptert.
Dommerne mener det er ulovlig forskjellsbehandling når private eiere av kraftverk må overdra sine eierandeler til staten uten vederlag etter 60 år, mens offentlig eide kraftselskap opererer uten tidsrammer og krav om hjemfall.

- Denne regjeringen vil sikre nasjonal råderett over kraftressursene, og det er mulig å bruke hjemfall. En tenkelig modell er at vi innfører hjemfall for alle kraftverk, også kommunale, sier Stoltenberg.

SVs Ingvild Vaggen Malvik mener at EFTA-dommen ikke kan bli stående slik den er i dag.

- Domskjennelsen kan utløse et salgsskred i kommuner som frykter at deres eierandeler blir null verdt når hjemfallsåret kommer og staten overtar vederlagsfritt, sier hun.

Høyre advarer mot EØS-debatt
Høyres nestleder Jan Tore Sanner advarer mot Hagas reaksjoner og sier det å så tvil om EØS-avtalen, vil sette tusenvis av norske arbeidsplasser i fare.

- Dette kan bare leses som et utslag av regjeringsslitasje og at Sp forbereder seg på en ny periode i opposisjon. Høyre tar dommen til etterretning og viser til at det finnes løsninger som sikrer nasjonal kontroll med vannkraften, sier Sanner.

Både Venstreleder Lars Sponheim og KrFs leder Dagfinn Høybråten mener også det er fullt mulig for Norge å beholde den nasjonale råderetten på dette området, men at det må gjøres endringer i måten hjemfallsordningen praktiseres på.

Sponheim peker på to modeller: At hjemfall bare utløses ved salg (enten fra private eller kommunale/fylkeskommunale eiere) eller at hjemfallsordningen gjelder likt for alle eiere.

- I den siste modellen er det avgjørende at det finnes gode og lovlige kompensasjonsordninger for kommuner og fylker som i dag har store verdier knyttet til eierskap i vannkraft, og som vil tape på en massiv overføring av formue til staten, sier Sponheim.

Høybråten betegner vannkraft og fossefall som norsk arvesølv og viser til at det såkalte hjemfallsutvalget fra 2004 skisserte flere alternative modeller.