Tre måneder til Ormen Lange-start

Om drøye tre måneder er Ormen Lange-anlegget klart til åpning og oppstart. Anlegget på Nyhamna i Aukra utenfor Molde skal forsyne britene med 20 prosent av deres gassbehov.

Allerede 25. juli skal gassen tas inn fra Sleipner for testing. 6. oktober er det offisiell åpning med snorklipping på Nyhamna og folkefest i Molde. Noen dager senere strømmer gassen inn fra Ormen Lange-feltet, der den i løpet av ti minutter foredles og sendes videre til Easington i England gjennom gassrørledningen Langeled.

Opptil 3.000 personer har arbeidet samtidig på Ormen Lange-anlegget. Nå har nedtrappingen startet, og nedriggingen av boligbrakkene har startet. Bemanningen er nede i 1.200, og vil om en måned være nede i 500-600.

Dyrere fase II
Hydro har hatt ansvaret for utbyggingen, og prosjektdirektør Tom Røtjer opplyste på en pressekonferanse på Nyhamna i Aukra utenfor Molde tirsdag at fase I av industrianlegget ligger an til å bli levert til beregnet pris og tid, 50 milliarder 2003-kroner. Landanlegget på Nyhamna og boreoperasjonene er blitt noe dyrere enn beregnet, mens gassrørledningen mellom Norge og England og offshorearbeidene er blitt rimeligere enn forutsatt.

Ormen Lange skulle fullt utbygd koste 66 milliarder 2003-kroner, men den andre fasen av utbyggingen, som kommer etter at anlegget er åpnet, ligger an til å bli betydelig dyrere enn budsjettert. Årsaken er en sterk prisstigning på leverandørtjenester i oljesektoren, og Røtjer tror regningen på den gjenstående delen av Ormen Lange snarere kan komme opp i 37 milliarder kroner enn 20 milliarder, regnet i 2007-kroner. I de 37 milliardene er det da kalkulert med en plattform på feltet som ennå ikke er besluttet bygget.

- Vi har vært heldige med timingen så langt, men siden 2005 har det vært en sterkere prisstigning i denne sektoren enn den generelle prisstigningen i Norge, sier Røtjer til NTB.

Hollen overtar
Det er Shell som skal overta Ormen Lange i driftsfasen, med Ivar Helge Hollen som driftssjef på Nyhamna. Under seg vil han ha rundt 140 ansatte som skal sørge for at britene får den gassen de trenger, 70 millioner standard kubikkmeter gass per døgn med maksimal produksjon. Tre elektriske motorer på 65.000 hestekrefter hver skal sørge for transporten gjennom det 1200 kilometer lange røret fra Nyhamna til Easington.

Hollen er 47 år gammel og har lang fartstid i bransjen. Han har bakgrunn både fra Phillips, Shell og Hess. Han valgte å flytte hjem til fastlandsdelen av Aukra kommune lenge før han fikk jobben som driftssjef på Ormen Lange. Nå sykler han noen mil til jobben hver dag, og fyrer helst med ved fra eget gårdsbruk når det trengs. Samtidig skal han sørge for at hver femte brite får den gassen de trenger for å holde seg varme.

I tillegg til produksjonen av 70 millioner kubikkmeter gass i døgnet, vil Ormen Lange også ha en produksjon på 50.000 fat kondensat som skipes ut en gang ukentlig. Anlegget skal være i drift i minst 40 år.

- Etter utviklingen vi har sett på Mongstad og Kårstø, kan det skje mye her i tiden som kommer, og jeg ser ikke bort fra at driftsfasen blir enda lengre, sier Hollen.