Forslag til ny byggherreforskrift

Direktoratet for arbeidstilsynet har sendt forslag til ny byggherreforskrift ut på høring.

Forslaget innebærer en tydeliggjøring av pliktene til de ulike aktørene i bygge- og anleggsprosessen, samtidig som det også foreslås nye regler som vil forbedre reguleringen av sikkerhet, helse og arbeidsmiljø innen bygge- og anleggsbransjen. Forslag til kommentarer til forskriften sendes på høring sammen med selve forslaget til forskrift.

Forslagets bakgrunn
Gjeldende forskrift 21. april 1995 nr. 377 om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- og anleggsplasser (byggherreforskriften, best.nr. 534) gjennomfører direktiv 92/57/EØF om sikkerhetog helse på midlertidige eller mobile byggeplasser.

I løpet av de årene som er gått siden forskriften trådte i kraft har direktoratet fått en rekke henvendelser fra partene i arbeidslivet, hvor det er blitt bedt om en grundig gjennomgang av byggherreforskriften. På denne bakgrunn ble det våren 2005 iverksatt et arbeid for å foreta en totalrevisjon av byggherreforskriften.

Arbeidet med forslaget til ny byggherreforskrift har foregått i et nært og konstruktivt samarbeid med de ulike aktørene i bransjen. Det har vært opprettet en egen referansegruppe for arbeidet med revisjonen, og denne gruppen har hatt jevnlige møter hvor det er gitt innspill til ulike forslag som er blitt fremlagt av Arbeidstilsynet.

Deltakere i referansegruppen i tillegg til Arbeidstilsynet har vært Fellesforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund, Byggenæringens Landsforening, Boligprodusentenes Forening, Maskinentreprenørenes Forbund, Rådgivende Ingeniørers Forening, Arkitektbedriftene i Norge, Forsvarsbygg, Statens vegvesen Vegdirektoratet, Statens bygningstekniske etat, ØKOKRIM, Skanska og Mesta.

Høringsfristen er 15. oktober 2007.

Les høringsbrevet her!

Mer om høringen finner du også her!