Hytteeiere må selge til kommunen

Under trusler om ekspropriasjon har flere norske hytteeiere måttet selge familiehytta til det offentlige. Dette skjer hyppigere enn før, ifølge Direktoratet for naturforvaltning.

- Regjeringen har stilt mer penger til disposisjon slik at kommunene får råd til å kjøpe opp hyttetomter som gjøres tilgjengelige for allmennheten. Vi ser at dette skjer i større grad enn tidligere, sier seniorrådgiver Morten Thaulow i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

Ifølge Thaulow skjer oppkjøp av hyttetomter på tre måter: Enten venter det offentlige til tomta blir lagt ut for salg på vanlig måte eller så søker man en minnelig løsning med hytteeieren. Et tredje alternativ er ekspropriasjon.

- Ekspropriasjon skjer sjelden. Under fem ganger i året, sier Thaulow. Han understreker at bevisstheten rundt strandsoneproblematikk er større i kommunene enn den har vært.

- Kommunene vet at staten har mange penger til rådighet. Derfor går de oftere enn før inn og kjøper hytter som stenger et større område for allmennheten eller ligger som en propp mellom to friluftsområder, sier han.

Regjeringen vil bruke nye 76 millioner kroner på å sikre allmennheten atkomst til friluftsområder i løpet av året. Direktoratet for naturforvaltning er usikker på om politikken virkelig åpner strandsonen.

- Det har vi ikke oversikt over. Atkomsten er blitt bedre der hvor staten har lagt forholdene til rette for allmennheten, men vi frykter at strandsonen tetter seg til der hvor staten ikke satser, sier Thaulow. Han sier det nesten er helt slutt på nybygg av hytter i strandsonen.

- I stedet ser vi at det stadig dukker opp nye påbygg, plattinger og andre stengsler som hindrer atkomst, sier han.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) sier til NTB at kommunene får en ekstrabevilgning på to millioner kroner for juridisk hjelp til strandsoneproblematikk.

Tirsdag gjorde hun også kjent en ny bevilgning på 10 millioner kroner til tiltak som skal bedre framkommeligheten ved ni ulike strandstrekninger i Oslo, Bærum, Asker, Oppegård, Nesodden og Frogn. Midlene stammer fra salget av boligen på Huk i Oslo, som ga 25 millioner kroner i inntekter til staten.