Enoksen: Hjemfall vil fortsette

- Norge vil fortsette med hjemfall for å sikre offentlig kontroll med vannkraften, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp). Han er svært skuffet over EFTA-dommen.

Norge nektes å videreføre hjemfallsreglene fordi man forskjellsbehandler offentlige og private kraftverk. Privateide kraftverk tilfaller staten vederlagsfritt etter 60 år, mens kommunalt og fylkeskommunalt eide kraftverk har evigvarende konsesjon.

Ifølge Enoksen vil ikke Norge fjerne regelen om hjemfall, men ta i bruk hjemfall både for private og offentlig eide kraftverk. Det får store konsekvenser for kommunene.

- Dommen er en uforholdsmessig sterk inngripen i norsk sjølråderett, sier Enoksen til NTB.

Sentralt
Han understreker at offentlig eierskap og kontroll har vært sentralt i norsk vannkraftforvaltning siden 1909 da konsesjonsloven ble innført.

- Hjemfall er så viktig for Norge at vi måtte gå aktivt ut og prøve denne saken for EFTA-domstolen. Dommen er endelig og det er ikke ankemuligheter, sier Enoksen.

Han forsikrer for at alle steiner skal snus for å sikre at det offentlige fortsatt har full styring og kontroll med vannkraftressursene.

- Jeg skal sette mine beste folk på saken, sier Enoksen. Han viser til at dommen er stor og kompleks og at han ennå ikke har fått tid til å studere hele.

Bryter avtalen
Domstolen sier med denne kjennelsen både at spørsmålet om hjemfall hører inn under EØS-avtalen og at Norge bryter paragrafene 31 og 40 ved å kreve at privateide kraftverk skal tilbakeføres til staten uten vederlag etter et visst antall år.

Denne betingelsen gjelder ikke for offentlig eide kraftverk, som har konsesjon uten tidsramme, og som ikke er pålagt krav om tilbakeføring.

Dette mener domstolen er forskjellsbehandling og dermed brudd på viktige prinsipper i EØS-avtalen. Norge mente at spørsmålet om hjemfall ikke hører inn under EØS-avtalen fordi det dreier seg om naturressurser.