Vil ha mer valgfrihet på nettene

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), Norges Velforbund og Norsk Bynettforening har inngått en prinsippavtale om samarbeid for å få til åpne nett i Norge.

De tre organisasjonene ønsker at konkurrerende leverandører av nettjenester skal ha tilgang til åpne, leverandøruavhengige stamnett og til aksessnettene på like vilkår. De håper nå at avtalen de har inngått skal bidra til mer åpen konkurranse i brukereide og andre nett.

Mer valgfrihet
- Vi ønsker at alle leverandører skal slutte seg til prinsippene i denne avtalen og bidra til økt konkurranse og valgfrihet, sier adm. direktør Ralph Norberg i NBBL. Han får følge av fagsjef Knut Enger i Norges Velforbund som understreker at brukerne har ventet på at avmonopolisering skal gi større valgfrihet. Avtalene gir redskaper til brukergrupper som er under press. Ikke minst styrkes eierrettighetene til aksessnettet som er den delen av nettet som er i "nærmiljøet", og som forbrukerne/abonnentene eier i fellesskap. Nettselskapene kan ikke lengre hevde at forbrukerne bare eier en kabelstump fra portstolpen og inn i stua, sier Enger. Tore Fuglestad, leder i Norsk Bynettforening, peker på at åpne nett må bety flere konkurrenter i samme nett og dermed større valgfrihet for brukerne.

Forbrukernes rett
De tre organisasjonene viser til at brukerne i avgjørende grad har bidratt til nettutviklingen her i landet, ved ulike typer finansiering av nett i boligområder og bedrifter. Brukerne har derfor rettigheter som det må tas hensyn til.
Elektroniske tjenester utgjør etter hvert en stor del av husstandenes utgifter. For å sikre forbrukerinteressene bør slike tilbud ikke baseres på monopolleveranser, men på effektiv konkurranse, mener NBBL, Norges Velforbund og Norsk Bynettforening.

Hindrer konkurranse
De tre organisasjonene viser til at kabelselskaper og endel fiberselskaper fortsatt har monopoler på nettene til tross for at stamnettene har kapasitet til mange leverandører. Nye tjenesteleverandører tvinges til å bygge nye nett for å nå kundene.

Dette øker prisene og hindrer konkurranse. I stadig flere land blir det nå etablert åpne nett slik at tjenesteleverandører ikke skal behøve å bygge hver sine nett. Slike åpne, leverandøruavhengige nett gir mer effektiv konkurranse helt fram til sluttbruker og kan bidra til å drive prisene nedover, mener NBBL, Norges Velforbund og Norsk Bynettforening.

Samme avtale
Prinsippavtalen mellom de tre er den første avtalen som inngås mellom bruker- og leverandørorganisasjoner. Den bygger på Stortingets forutsetninger om åpne, leverandøruavhengige nett og at brukerne reelt skal eie og kunne disponere nettene og utstyret de betaler for. Nettene skal teknisk kunne motta signaler fra ulike leverandører.

Ut fra prinsippavtalen er det utarbeidet standardavtaler for tilbud om installasjon, tjenesteleveranse og service på brukernett. Organisasjonene vil inngå samme prinsippavtale med alle leverandører for å bidra til åpen konkurranse i brukernettene.