NVE møter vindkraftdemonstranter på Sunnmøre

Vindkraftmotstanderne forbereder demonstrasjoner når NVE med direktør Agnar Aas i spissen kommer på befaring tirsdag.

Det blir motstandernes siste anledning til å stanse det gigantiske Havsulprosjektet utenfor kysten av Møre og Romsdal, det største som er planlagt i Europa.

Utbyggingen av de tre Havsul-anleggene I, II og IV er beregnet til 1.500 MW. Det største planlagte vindkraftanlegget i Danmark er til sammenligning planlagt til 200 MW.

- Raserer kysten
- Vi i Vindmøllefritt Giske og Stopp raseringen av kysten vil lage vårt eget program fordi vi ikke aksepterer at kysten av Møre og Romsdal raseres på denne måten, sier nestleder i Stopp raseringen av kysten, Toril Helen Molnes, til NTB.
Hun sier at organisasjonene bak demonstrasjonen ikke er imot vindkraft generelt, men vil ha vindturbinene plassert minst fem mil fra kysten eller på mindre kontroversielle områder på land.

- I dette tilfellet er det en naturskjønn kyststripe som ødelegges av 178 store vindturbiner. Jeg kan ikke tenke meg at dette vil bli akseptert av myndighetene, sier Molnes, som sammen med de øvrige lederne i de to organisasjonene i Giske mobiliserer folket til kamp tirsdag. Hun understreker at det er lagt opp til en fredelig demonstrasjon med plakater og musikk.

Omstridt
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har invitert til sluttbefaring på Havsul I, II og IV 26. og 27. juni. Både grunneiere og rettighetshavere er invitert med på befaringen som starter i Giske kommune utenfor Ålesund tirsdag morgen. Befaringen ender opp på Atlanterhavsveien i Eide/Averøy kommuner onsdag.

Det er i starten og slutten av befaringen at kontroversene er størst, men i Møre og Romsdal er det også motstand mot utbyggingen generelt. Ikke minst protesterer reiselivsbransjen kraftig.

Seniorrådgiver Nils Henrik Johnson i NVE sier til NTB at størrelsen på utbyggingen og det forholdet at det skal bygges i sjøen, byr på utfordringer for NVE. Det har ikke tidligere vært bygd i nærheten så store vindkraftanlegg som dette i Norge, og det har aldri tidligere vært bygd anlegg i sjøen, bortsett fra noen pilotprosjekter.

Til høsten
- Avgjørelsen vil bli tatt i løpet av høsten. Slik det ser ut nå er det lengst i sør (Havsul II) og lengst i nord (Havsul IV) motstanden er størst. Det er lokal motstand, motstand knyttet til fiskeri og fugleliv og motstand knyttet til reiseliv, sier Johnson.

Blant kommunene er det ulike reaksjoner. For Havsul IV - Hustadvika ved Atlanterhavsveien - er for eksempel Averøy kommune sterk motstander av en utbygging, mens Eide kommune har sagt ja. Grensen mellom de to kommunene ligger på selve Atlanterhavsveien.

Atlanterhavsveien er også kontroversiell i forhold til statusen som nasjonal turistvei, i 2006 utpekt av Forbes som verdens vakreste reisemål for bilturister, foran Kystveiene i Nord-Irland, Himalaya fra Manali til Leh og veien langs Gibb-elven i Australia.

Kraftunderskudd
Prosjektselskapet Havgul som står bak utbyggingsplanene, deler ikke motstandernes bekymring knyttet til turisme.

- Hvis vi bygger verdens største vindkraftprosjekt, vil turistindustrien klare å markedsføre dette. Vi tror ikke at noen turister vil la være å komme, snarere tvert imot, sier Kalle Hesstvedt, rådgiver for Havgul, til NTB.

Han påpeker også at Havsul-prosjektene ligger i en region med betydelig kraftunderskudd.

- Hvis man sier nei til dette, må man si ja til noe annet, og myndighetene er ansvarlige for å skaffe kraft til Møre og Romsdal, sier han.