Bortfall av hjemfall for fossefall kan få EØS-følger

Får ikke Norge medhold i EFTA-domstolen om hjemfallsretten tirsdag, mener Sp-leder Åslaug Haga at hele EØS-avtalen må tas opp til diskusjon på nytt.

Dette er striden om hjemfallsretten

* Konsesjonslovene, og hjemfallsretten, skriver seg fra Norges første år som selvstendig stat og ble innført for å hindre at utenlandsk storkapital kjøpte opp norsk fossekraft og bergverksressurser.

* Hjemfallsretten går ut på at privateide kraftverk vederlagsfritt overføres til staten etter 60 år, noe som gjør det lite lukrativt for private aktører å kjøpe kommunale kraftverk.

* I praksis sikrer hjemfallsretten er langsom nasjonalisering av kraftverkene. Under 10 prosent er i dag eid av private aktører, med Hydro og Elkem som de største.

* EFTAs overvåkingsorgan ESA mener hjemfallsretten strider med EØS-avtalen, ettersom den diskriminerer mellom private og offentlige eiere.

* Norge mener hjemfallsretten ikke faller inn under EØS-avtalen, og har fått støtte for disse argumentene fra Island og flere EU-land.

* Etter mange år for EFTA-domstolen, faller den endelige dommen tirsdag morgen.

(©NTB)

- Et tap i domstolen vil føre til en diskusjon i Norge rundt EØS-avtalen. Det var ingen som så for seg, da EØS-avtalen ble underskrevet i 1992, at den ville føre til at vi mister eierskapet til fossefallene, slik vi har hatt det i Norge siden 1917, sier Haga til NTB.

Tirsdag klokken 10.05 kunngjør EFTA-domstolen i Luxembourg sin dom i saken mellom Norge og EFTAs overvåkingsorgan ESA om den norske hjemfallsretten.
Ordningen går ut på at privateide kraftverk vederlagsfritt overføres til staten etter 60 år, noe ESA mener diskriminerer mellom offentlige og private eiere.

- Urolig
På Sps oppsummerende pressekonferanse før sommeren gjorde kommunalminister Haga frykten for et negativt utfall i Luxembourg til et hovedpoeng da hun tok for seg regjeringens Europa-politikk.

Haga legger ikke skjul på at hun er svært spent på utfallet fra domstolen. Hun anslår på forhånd Norges sjanser til medhold som 50-50.

- Jeg er urolig for den beslutningen som kommer. Hvis vi skulle få en negativ dom på dette spørsmålet, er det høyst uklart hvordan vi skal forholde oss til den framover, sier Haga til NTB.

Hun mener det vil bli behov for en «time out» hvis Norge skulle tape saken.

- Jeg skulle tro det må jobbes med å finne fram til løsninger som gjør at vi ivaretar noe av det som er målsettingen og tenkningen bak hjemfallsretten, men det er jeg ikke i stand til å si noe om nå, sier Haga, som mener en dom mot Norge vil være «dramatisk» og skape en «umåtelig alvorlig situasjon».

Ikke flertall

I verste fall mener EU- og EØS-motstander Haga at hele EØS-avtalen må reforhandles.

- Det er ikke snakk om å kvitte seg med EØS-avtalen over natta, det er et langt lerret å bleke og ingen enkel sak. Men det er ikke slik at vi ikke har alternativer til EØS, sier Haga.

Hun trekker fram EFTA-partner Sveits' ordning med frihandelsavtaler som en mulig vei for Norge. Samtidig innser hun at den politiske situasjonen i dag ikke åpner for noe EØS-brudd, særlig ikke siden Soria Moria-erklæringen utvetydig slår fast at «regjeringen vil samarbeide med EU basert på EØS-avtalen».

- Vi må ha et annet flertall på Stortinget enn i dag, for nå er det er bredt flertall bak EØS, fastslår Haga.