Norske boligeiere frykter ikke fuktskader

84 prosent av alle nordmenn frykter ikke fuktskader under utvikling på badet selv om 94 prosent anser at det er helseskadelig.

Men kun halvparten av husholdningene har sjekket, og seks av ti mener at fuktskader er vanskelige å oppdage.

Dette viser en ny undersøkelse gjennomført av Synovate MMI, hvor 1000 husstander ble intervjuet. Frykten for sopp og råte er lav til tross for at nyere undersøkelser viser at nærmere halvparten av norske boliger har, eller har hatt, fuktskader.

- At så mange ikke frykter fuktskader er overraskende høye tall, sett i sammenheng med det vi i dag vet om skadeomfanget på norske bad relatert til fukt. Dette kan tyde på at folk ikke har tatt innover seg de fakta vi har på området. Fuktige bad er ikke bare svært kostbart å reparere, det dekkes sjelden av forsikringer og er helseskadelig for de som oppholder seg i bygget, sier Jørn Davidsen i Litex.

Koster 10 milliarder årlig
Fuktskader er blant de mer kostbare skadene på boliger. I følge beregninger tidligere publisert koster skader på våtrom det norske samfunnet nærmere 10 milliarder kroner årlig, hvis man tar med kostnader relatert til helseproblemer.

At fuktskader er en spore til svekket helse og et stort samfunnsmessig problem bekreftes av daglig leder Kolbjørn Mohn Jensen i Mycoteam, Norges ledende miljø på biologiske bygningsskader (sopp, fukt og insekter).

- Det er i en rekke større, internasjonale undersøkelser vist en klar sammenheng mellom fuktskader i bolig og inneklimaproblemer. I rom hvor fuktskader lett kan oppstå er det viktig at det benyttes gode materialer som i størst mulig grad hindrer fuktproblemer, men som også kan tåle en eventuell fuktbelastning uten at muggsopp umiddelbart dukker opp, sier Jensen.

Fokus på forebygging
Det antas at halvparten av nye boliger som blir bygget i dag før eller siden får fuktskader som følge av feil byggemateriale eller dårlig arbeid. Men mye kan tyde på at folks bevissthet rundt fuktsikkerhet er i ferd med å endre seg. Undersøkelsen viser nemlig at 9 av 10 vil fokusere på å bygge fuktsikkert hvis de skulle ha bygd bad i dag.

- Dette kan tyde på at bevisstheten rundt materialvalg og sikkerhet har blitt større de siste årene. Vårt inntrykk er at stadig flere forstår viktigheten av å bruke materiale som garanterer mot denne type skader, sier Davidsen.

Samtidig hevder 87 prosent at fuktskader skyldes dårlig grunnarbeid. Halvparten tror at deres innboforsikring dekker fukt, sopp og råteskader.

- Det er dessverre slik at tradisjonelle byggemetoder ikke har vært gode nok, og at dette ikke skyldes håndverkerne, men materialene. Ved å velge nye løsninger på markedet får man mer helseriktige bad som holder i mange tiår, og det vil da være smak og behag som setter premissene for oppussing, ikke nødvendighet, avslutter Davidsen.