Regjeringen vil ha byggestopp i marka

Statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy la i dag fram utkastet til markalov.

Dette er en del av regjeringens innsats for friluftsliv og naturmiljø. Hovedutfordringen i Marka, som ligger i fem fylker og 19 kommuner, er å unngå utbygging som vil redusere dagens tilgjengelige markaområde. Det foreslås derfor et generelt forbud mot bygge- og anleggstiltak innenfor markagrensen. Lovforslaget sikrer dermed grensene og naturkvalitetene i Marka i et langvarig perspektiv. Lovforslaget skal sendes på høring til alle berørte.

- Dette lovforslaget viser at Regjeringen mener alvor med å sikre naturkvaliteter for folk flest. Dette er ikke minst viktig i Marka som er frilufts- og rekreasjonsområder for svært mange mennesker, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Vi kan se at presset på markarealene øker, og at det ofte dukker opp planer om utbygging. Lovforslaget svarer på dette presset og legger opp til at det skal være forbudt med byggevirksomhet i Marka, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Formålet med loven er å bevare et rikt og variert landskap, natur- og kulturmiljø i Marka og sikre områdets spesielle verdi for friluftsliv, naturopplevelse og idrett. Det skal samtidig tas hensyn til bærekraftig bruk til andre formål.

I lovutkastet foreslås egne bestemmelser med nærmere retningslinjer for etablering av idrettsanlegg og anlegg av løyper og stier. Restriksjonsnivået for skogbruket skal stort sett være det samme som nå, men det vil bli en hjemmel i markaloven for at avgrensede områder kan vernes av hensyn til friluftslivet. Lovutkastet inneholder også strenge regler for motorferdsel i utmark og vassdrag og har også hjemmel til å regulere motorferdsel på privat vei.

Markaloven vil gi hjemmel for å fastsette endelig markagrense ved forskrift. Den endelige markagrensen kan avvike noe fra den midlertidige grensen. Grensen vil bli fastsatt i dialog med berørte kommuner.

Kommunene beholder sin myndighet. Av hensyn at Marka skal ses på som ett forvaltningsområde foreslås det at klager på kommunale vedtak skal behandles av fylkesmannen i Oslo- og Akershus. Kommunen og Statens naturoppsyn blir tilsynsmyndigheter etter loven. Av hensyn til å ivareta en "ombudsmannsfunksjon" i Marka foreslås det en hjemmel til å opprette et markaråd.

Utkastet vil med det første bli sendt på en bred høring til kommuner, organisasjoner og andre berørte. Høringsfristen vil bli 15. november.