Norske nasjonalparker i europeisk «smaragdnettverk»

Direktoratet for naturforvaltning (DN) foreslår at elleve verneområder skal markere starten på Norges deltakelse i Emerald Network, som omfatter viktige områder for biologisk mangfold i Europa.

 

Emerald Network har fått navnet etter den grønne edelsteinen som på norsk heter smaragd. Gjennom nettverket Natura 2000 omfatter Emerald Network allerede cirka 25.000 naturområder i EU-landene.

Områdene i Emerald Network skal sikre overlevelsen av truede arter og naturtyper i Europa, slik de enkelte europeiske land er folkerettslig forpliktet til etter Bernkonvensjonen. En rapport fra DN inneholder forslag om hvordan Norge kan oppfylle sine forpliktelser.

Seniorrådgiver Arild Lindegaard i DN har vært leder for pilotprosjektet. Han opplyser til NTB at bortimot halvparten av Norges cirka 2.500 verneområder ser ut til å oppfylle kriteriene for å bli meldt inn til Emerald Network. Lindegaard mener at den største utfordringen nå blir å skaffe nok dokumentasjon for å klarlegge hvilke arter som lever i de norske verneområdene.

Pilotområder
I første omgang er det tale om å melde inn såkalte pilotområder. Deretter kan det blir aktuelt å gjøre de fleste norske nasjonalparkene og et stort antall andre verneområder til en del av Emerald Network, går det fram av rapporten.
De elleve foreslåtte pilotområdene er Pasvik verneområder, våtmarksområdet Stabbursnes og Altavassdraget i Finnmark, palsmyra Astujeaggi ved Altevatn i Troms, Junkerdal med Junkerdalsura i Nordland, Børgefjell nasjonalpark i Nordland og Nord-Trøndelag, Froan verneområder i Sør-Trøndelag, Geitaknottene og Yddal verneområder i Hordaland, Fokstumyra verneområder i Oppland, Jærstrendene verneområder i Rogaland, og innlandsdeltaet Nordre Øyeren i Akershus.

Geitaknottene og Yddal verneområder omtales som Norges, og et av verdens, viktigste områder for stor salamander.

Mange kandidater
I tillegg til de foreslåtte områdene i pilotprosjektet inneholder rapporten en liste over de andre mest aktuelle kandidatene til norske verneområder i Emerald Network.

Denne lista omfatter 78 nasjonalparker, naturreservater, landskapsvernområder og dyrefredninger - deriblant Hardangervidda, Femundsmarka, Saltfjellet-Svartisen, Geiranger-Herdalen, Nærøyfjorden og Listastrendene.

Norges ansvar
En gjennomgang av artslista i Emerald Network viser at det på denne lista er 132 arter som er relevante for Norge, det vil si at Norge kan yte sitt bidrag til å sikre det biologiske mangfoldet i Europa. Blant disse artene er det 55 fuglearter og 13 pattedyr.

De 13 pattedyrene på lista er bredøreflaggermus, bever, fjellrev, ulv, brunbjørn, isbjørn, jerv, oter, gaupe, hvalross, havert, steinkobbe og nise.
Emerald Network inneholder også en liste over naturtyper, deriblant 45 naturtyper der Norge har et særlig ansvar for å bidra. Her er det tale om naturtyper både i sjø, brakkvann og ferskvann, busk- og gressmarker, skog, myrer og grotter.