Regjeringen vil utfase bruk av oljefyr

Det innføres forbud med hjemmel i ny plan- og bygningslov mot installering av oljekjeler i nye bygninger. Den nye loven skal etter planen legges frem for Stortinget ved årsskiftet, og vil etter planen tre i kraft 1.1.2009.

Det vurderes å innføre forbud mot å erstatte gamle oljekjeler med nye i eksisterende bygg. For å utfase oljefyring i eksisterende bygg vil Olje- og energidepartementet etablere en ny støtteordning til konvertering av oljekjeler til fornybar varme i regi av Enova.

- Oljefyring i private hjem, næringsbygg og offentlige bygg slipper ut omtrent tre millioner tonn CO2 årlig. Et forbud mot oljefyring i nye bygninger og tiltak for utfasing av oljefyring i eksisterende bygg er et viktig skritt for å få ned klimautslippene i landet. Jeg vil kontinuerlig vurdere nye tiltak på min sektor, sier kommunal- og regionalminster Åslaug Haga.

Grønne energikommuner
Statsråd Haga mener kommunene er viktige medspillere i arbeidet for å få ned klimagassutslippene. Forskere ved Cicero og Transportøkonomisk institutt anslår at kommunene kan bidra til 15 prosent reduksjon av klimagassutslippene. Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) har derfor etablert programmet Grønne energikommuner. KRD vil fram til 2010 bevilge over 30 millioner kroner til programmet, hvor rundt 20 kommuner velges ut til fyrtårn innen klimaarbeidet som andre kommuner kan lære av. Kommunene skal sette seg klare mål på klimagassreduksjon i kommunen, og skal lage planer for energieffektivisering og satsing på alternativ energi.

10 mill til klimaopplæring av alle kommuner
Alle kommunene skal få opplæring i å kutte energiforbruket, omlegging til fornybar energi og hvordan man får på plass kommunale klima- og energiplaner med konkrete mål på klimakutt. I løpet av høsten 2007 skal alle kommunene på klimakurs. Enova har fått 10 millioner kroner for å gjennomføre kurs i samarbeide med KS og miljøorganisasjoner