Kutter to tredeler i Norge

Regjeringen går inn for at inntil to tredeler av utslippsreduksjonen av CO2 skal tas hjemme. Men det inkluderer CO2-opptak i skog, noe miljøorganisasjonene er sterkt kritiske til.

Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) presenterte klimameldingen fredag, ble det raskt klart at de fleste lekkasjene til pressen har vist seg å stemme.

Regjeringen vil redusere utslippene i Norge med 13 til 16 millioner tonn CO2, når opptak av CO2 i skog er inkludert. Dette innebærer at om lag halvparten og opp mot to tredeler av Norges totale utslippsreduksjon tas nasjonalt innen 2020, heter det i en pressemelding.

Det var dette miljøorganisasjonene Zero, Naturvernforbundet og WWF advarte mot torsdag, basert på lekkasjer.

- Dersom regjeringen tar utgangspunkt i prognoser for utslipp istedenfor å ta utgangspunkt i 1990-nivå og i tillegg regner inn 3 millioner tonn CO2-opptak i skog, kan man i verste fall hevde at man tar store utslippskutt innenlands - uten å ha oppnådd reelle kutt i forhold til 1990, sa Thomas Palm i ZERO.

- Foregangsland
Mens WWFs Rasmus Hansson torsdag kalte klimapolitikken absurd, slo statsministeren fast at Norge er et foregangsland.

- Med klimameldingen bekrefter vi at Norge er et foregangsland i klimapolitikken. Det viktigste vi skal gjøre for å redusere verdens utslipp, er å være en pådriver i arbeidet for en ny og mer omfattende internasjonal klimaavtale. Samtidig skal Norge selv gjennomføre betydelige utslippsreduksjoner både hjemme og utenlands, sier Stoltenberg.

I klimameldingen foreslår regjeringen en rekke tiltak for å redusere utslippene av klimagasser i Norge, blant annet forbud mot å deponere nedbrytbart avfall, forbud mot installering av oljekjeler i nye bygninger fra 2009 og en støtteordning til konvertering av oljekjeler til fornybar varme.

- Oljefyring i private hjem, næringsbygg og offentlige bygg slipper ut omtrent tre millioner tonn CO2 årlig. Et forbud mot oljefyring i nye bygg og tiltak for utfasing av oljefyring i eksisterende bygg, er et viktig skritt for å få ned klimautslippene i landet. Jeg vil kontinuerlig vurdere nye tiltak på min sektor, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp).

10 milliarder
Grunnfondet for energieffektivisering og fornybar energi skal tilføres 10 milliarder kroner innen 2012, og et eget program for utvikling av havvindmøller skal etableres, foreslår regjeringen.

- Tiltakene i klimameldingen styrker regjeringens langsiktige satsing på å fremme miljøvennlige energiløsninger. Vi stadfester Norges posisjon som en ledende nasjon innen utvikling av fornybar energi og CO2-håndtering, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) i en kommentar.

Det fremmes også forslag om målrettet og koordinert virkemiddelbruk for økt utbygging av bioenergi med inntil 14 TWh, og lovnader gis for fortsatt satsing på kollektivtrafikk.

- Det må være et mål å gjøre oss mindre avhengig av panelovner til oppvarming og få til en overgang til oppvarming basert på bioenergi, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp).

I klimameldingen foreslår regjeringen sektorvise klimahandlingsplaner og sektorvise mål for de sentrale utslippssektorene i Norge. Hovedformålet er å identifisere de virkemidler som gir kostnadseffektive utslippsreduksjoner for den enkelte sektor som med dagens virkemiddelbruk ikke blir gjennomført.