Alvorlige skader og mangler på norske kirker

Et stort antall kirker har alvorlige skader og mangler, viser en kartlegging av kirkenes byggetekniske tilstand.

 

Det står aller dårligst til med de eldste og mest verneverdige kirkene.
Prosjektet Kirkekontroll 2005/2006 har tatt for seg nesten alle de om lag 1.600 kirkebyggene i Norge. Formålet med prosjektet har vært å kontrollere og dokumentere de norske kirkenes tilstand og brannsikkerhet.
Og resultatet er nedslående og faresignalene tydelige.

- Bak en relativt tilfredsstillende «gjennomsnittskirke» skjuler det seg et stort antall enkeltkirker med til dels alvorlige skader og mangler. Blant disse finner vi noen av våre eldste, største og mest «krevende» kirker, konkluderer rapporten.
Av de rundt 1.600 kirkebyggene har nesten 1.000 fått statusen fredet eller veneverdig av Riksantikvaren. Undersøkelsen viser at så mange som 22 prosent av de norske kirkebygningene helt mangler lynvern. Hele 48 prosent av de norske kirkene mangler eller har dårlig fungerende lynvernanlegg, det gjelder ikke minst noen av de eldste og mest verneverdige steinkirkene.

Hele 26 prosent av kirkene har dessuten alvorlig feil ved det elektriske anlegget.
Det står dessuten svært dårlig til med kirkenes ytterflater, som tårn, tak, yttervegger og fundamenter. 32 prosent - eller nesten hver tredje kirke - har utilfredsstillende tilstand på ytterveggene. For de eldste og mest verneverdige kirkene er andelen hele 44 prosent.

Årsaken til de store og kritiske manglende er en følge av sviktende vedlikeholds- og utviklingsinnsats gjennom mange år.

Kirkeundersøkelsen er utført på oppdrag av Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, og finansiert blant annet med midler fra Kultur- og kirkedepartementet.