Forbilledlig

Den avtalen Skanska har gjort med Oslo kommune vedrørende Persbråten skole er forbilledlig.

Dette er en såkalt OPS-kontrakt som gjør at entreprenøren har vedlikeholds- og driftsansvaret de neste 25 årene. Kommunen betaler en fast leiepris i disse årene. Når leieperioden er ute, blir den 12 000 kvadratmeter skolen overdratt til kommunen vederlagsfritt.

Vi skulle gjerne sett flere slike kontrakter. Et ankepunkt mot OPS-kontrakter som også har finansieringspakken i bunn, er at staten Norge er så rik at de kan skaffe billigere penger selv. For oss er ikke dette med finansieringen det viktigste, men det at en skole, en vei eller et annet offentlig prosjekt kan driftes av en profesjonell entreprenørutbygger, tror vi er en god løsning. Da vil myndighetene overta et oppegående prosjekt selv etter 25 år.

Vi er overbevist om at den bedriften som har bygget f eks en skole også er best til å drive den over år. Dette firmaet kjenner bygget ut og inn. Dersom en leverandør har levert et produkt som ikke holder mål, vil entreprenøren kunne se dette svært raskt. Vi er også overbevist om at en bedrift har større evne til å få gjort de reparasjoner som er nødvendig enn en offentlig etat og de kan også sette makt bak kravene sine overfor en leverandør på en langt sterkere måte. Entreprenøren skal gjerne kjøpe mer av vedkommende firma. En offentlig byggherre står ikke i samme posisjon.