Trenger raskere fornyelse av avløpsnettet

- Avløpsnettet fornyes med 0,5 prosent hvert år. Med denne utskiftningstakten vil ledningsnettet ligge i nesten 200 år før de skiftes ut, skriver SFT på sine hjmmesider.

Fornyelsestakten kommer frem i årets Kostra-rapportering (Kommune-stat-rapportering) som Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte i dag.

Konsekvenser
Dårlig avløpsnett kan føre til uønsket lekkasje til grunnen, utslipp fra overløp og kjelleroversvømmelser. Tilføring av fremmedvann til renseanleggene kan gi økte rensekostnader og økte utslipp fra anleggene. Klimaendringer med kraftigere nedbør vil også øke behovet for oppgradering av ledningsnettet.

SFT mener at norske kommuner bør vurdere eget behov for en hurtigere oppgradering enn dagens fornyelsestakt. Bedre materiell og utførelse gjør at det i dag kan bygges ledningsnett med lang levetid.

Kan finansieres
Miljøverndepartementet har i de nye avløpsbestemmelsene som trådte i kraft 1. januar 2007, fastsatt at kommunene skal benytte moderne og anerkjente metoder for planlegging og rehabilitering av ledningsnettet. På den måten vil ressursene kunne settes inn på de riktige stedene. Hovedmålet er å sikre at avløpsnettet er funksjonelt til enhver tid, slik at kommende generasjoner ikke påføres store vedlikeholds- og oppgraderingskostnader. Kommunene kan dekke alle kostnadene til dette via avløpsgebyrene.