Universelt pionerprosjekt

Skanskas boligprosjekt på Finstadfeltet i Ski kommune blir universelt pionerprosjekt for Husbankens og Bygningsteknisk etats krav til universell utforming.

Boligminister Åslaug Haga satte fokus på universell utforming ved en presentasjon på Ski Torg.


- Universell utforming handler i veldig stor grad om bevissthet, om vilje til å tenke systematisk på universell utforming. Jeg synes man skal gå gjennom den systematiske tekningen man ser her i Ski og lære av det. Men det er kombinasjonen av bevisste kommuner, lovverk som er tilstrekkelig sterkt og et aktivt næringsliv i denne store dugnaden som gjør at vi får dette til., sa Haga

Er dette et pionerprosjekt for Skanska Bolig?

- Ja, før hadde vi det vi kalte livsløpsbolig som vi for så vidt følte vi var flinke på. Universell utforming går langt videre og har bredere aspekter. Et eksempel er å unngå å plante trær som vil plage allergikere. Vi vil være mye mer bevisst på hvilke materialer vi bruker. Sammen med Mesterhus er Skanska den eneste som har svanemerkede boliger, så dette er et sterkt satsingsområde, sier regiondirektør i Skanska Bolig, Arnt Egil Berge. - Skanska vil være i forkant og ta samfunnsansvar og bruke universell utforming i våre prosjekter. Utfordringen blir å kutte kostnader. Det offentlige har forventninger og et håp om at dette ikke skal bli fordyrende. Det kan bli et konkurransefortrinn hvis vi satser mye på universell utfordring i motsetning til våre konkurrenter, sier han.

Initiativet kommer fra Petter Eiken norsk Executive Vice President i Skanska AB som ble delegert ned til Finstad-prosjektet. Et stort og viktig prosjekt for Skanska Bolig som kommer til å vare lenge. Planlagt salgsstart er til vinteren med byggestart neste sommer. Totalt ca 400 boliger med potensial til å bli ytterligere 400. 400 rekkehus, enebolig og lavblokker skal bygges i mellom 5 og 10 byggetrinn. Foreløpig har vi ikke lov til å bygge mer enn 50 enheter i året, men vi håper å få tillatelse til å bygge 75 boliger i året, sier Berge.

Varmegjenvinning
Han forteller videre at de satser på å gjenvinne mellom 60 - 80 prosent. Målet er å komme opp i en gjenvinningsgrad på 80 prosent. I tillegg filtreres luften for allergikere.

- Vi skal sikre et sunt inneklima for allergikere i forhold til ventilasjon og de materialene vi bruker i boligene. For å slippe å bruke strøm til oppvarming satses det på vannbåren varme. Her på feltet blir det fjernvarme.

Implementeres
I Skanska jobbes det kontinuerlig med å standardisere og industrialisere boligkonsepter for å få ned byggekostnadene og for å ha bedre kontroll med feil og mangler. Resultatene av universell utforming fra Finstadfeltet vil bli implementert i Skanskas resterende boligvirksomhet i Norden. Skanska Bolig er en del av Residential Development Nordic som er en av 14 forretningsenheter i Skanska AB som igjen er Nordens største boligutvikler, opplyser Berge.

INFORMASJONSPROGRAMMET

Husbanken og Bygningsteknisk etat har felles kommunikasjonsstrategi for temaet universell utforming. Dette arbeidet er knyttet opp mot regjeringens politikk om å sikre gode levekår for alle og til den gjeldende handlingsplanen for universell utforming for viktige samfunnsområder. Gjennomføringen kal danne grunnlag for generell bevisstgjøring omkring begrepet universell utforming og gi mulighet for fordypning gjennom grunn, etter- og videreutdanning.