Halvveis til målet om en renere Oslofjord

Miljøprosjektet "Ren Oslofjord" har nå mudret og deponert en estimert masse på 164 000 kubikkmeter forurensede sedimenter i dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

I tillegg er det deponert 45 000 kubikkmeter oppmålt masse fra senketunneltraseen. Prosjektet blir i løpet av året ferdig med å mudre alle de store arealene i indre havn, og gjenstående områder i indre havnebasseng fullføres i løpet av 2008.

Siden oppstarten av miljøprosjektet "Ren Oslofjord" i februar 2006 har arbeidene gått etter planen, både i forhold til miljøbudsjett og fremdrift. Status per 1. juni er at store deler av mudringsarbeidene i indre havn vil være ferdigstilt i 2007, mens Vippetangen/Lohavn, Filipstad/Hjortnes og Sydhavna påbegynnes og fullføres i 2008. For prosjektets fase 2 som omfatter mudring i småbåthavner og badestrender vil dette fullføres i løpet av 2008.

Per juni 2007 er det levert en estimert mengde forurenset masse til deponiet på 164 000 kubikkmeter. I tillegg kommer 45 000 kubikkmeter oppmålt masse fra Statens vegvesens arbeid med senketunneltraseen.

- Vi har beregnet å motta en estimert masse på 650 000 kubikkmeter i deponiet. Nå viser det seg at mengden av forurenset masse som skal deponeres blir noe mindre, fordi lagene med forurensningen ser ut til å ikke være fullt så tykke som beregnet i den helhetlige tiltaksplanen, sier prosjektleder i "Ren Oslofjord", Torild Jørgensen.

Tildekkingsarbeidene er også godt i gang. Store deler av de arealene som skal tildekkes vil være ferdigstilt i løpet av året. Tildekkingen av selve deponiet er planlagt gjennomført i løpet av 2008/2009.

- Fremdriften skjer i henhold til de prosjektplaner vi har og oppryddingen vil avsluttes i løpet av 2008. I hele 2007 har vi hatt to mudringsfartøy i aksjon, mens vi i 2006 bare hadde ett. Det gjør at vi i 2007 får ryddet større og flere arealer samtidig, sier Jørgensen.

Overvåkingen av prosjektet som gjennomføres av Norges Geotekniske Institutt viser også at arbeidene skjer i henhold til de forutsetninger og de tillatelser prosjektet har fått.

- NGIs overvåking viser at miljøbudsjettet overholdes, og det betyr at det ikke er spredning utover det som er beregnet i konsekvensutredningen og i tillatelsene, avslutter Jørgensen.