Piano utformer Tjuvholmen

Å slippe den italienske stjernearkitekten Renzo Piano løs på Tjuvholmen har gitt spektakulære resultater.

Den prisbelønte og verdenskjente italienske arkitekten Renzo Piano sier nei til de aller fleste forespørsler, men klarte ikke å motstå fristelsen til å forme et kunstsenter, skulpturpark, opplevelsessenter, utsiktstårn og et kontorbygg på Tjuvholmen i Oslo.

Maritime referanser
Et buet tak strekker seg som et seil fra Tjuvholmen over kanalen og til parken ute på skjæret. Taket dekker både et kunstsenter på 3000 kvadratmeter, et 3000 kvadratmeter stort opplevelsessenter og et kontorbygg med kunstutstillingslokaler på 1200 kvadratmeter i de nederste etasjer. Det buede taket har referanser til skipsformer, mens bruken av tre i fasaden henviser til norske byggetradisjoner. Et 90 meter høyt utsiktstårn med panoramaheis opp til 45 meters høyde blir et visuelt høydepunkt, og et landemerke for byen.

Vil prege byen
- Vi har hatt en god dialog med arkitekten og Plan- og bygningsetaten for å finne den beste løsningen. Resultatet er unike signaturbygg som vil prege både Tjuvholmen og byen, og bidra til å skape en fantastisk stemning og opplevelse. Prosjektforslaget er nå sendt til Plan- og bygningsetaten for offentlig behandling, sier adm. direktør Gunnar Bøyum i Tjuvholmen KS.

Arkitektonisk mangfold
Utviklingen av Tjuvholmen preges av arkitektonisk mangfold. Mange av Nordens ledende arkitekter er engasjert i utviklingen av den nye bydelen, deriblant Niels Torp, Scmidt Hammer Lassen (DK), Kristin Jarmund, MAD, HRTB, Kari Nissen Brodtkorb, Østgaard Arkitekter og Vormala & Gullichsen (SF). Slik formes Tjuvholmen altså på tegnebord hos arkitektkontorer i både Norge, Danmark, Finland og Italia.