Skuffelse over Shell i Aukra

Reaksjonene er sterke i Aukra kommune i Møre og Romsdal etter at ledelsen i Shell har sagt nei til et samarbeid om brannberedskapen på Ormen Lange landanlegg.

 

Etter anmodning fra Shell har kommunen i over ett år avventet blant annet utbyggingen av egen brannstasjon og utviklingen av sitt eget brannvern.


- Nei, dette var nok ikke noen god start på et naboskap som skal vare i over 40 år, sier rådmann Ole Bjørn Moen i Aukra kommune til NTB.


Dårlig start
Han sier at kommunen er påført kostnader gjennom midlertidige løsninger og utsatt byggestart som følge av Shells anmodning om et samarbeid.


- Vi er både overrasket og skuffet over den vendingen denne saken har tatt, etter at en arbeidsgruppe bestående av representanter fra kommunen og Shell enstemmig gikk inn for å utvikle et felles yrkesbrannvern med base ved Ormen Lange landanlegg på Nyhamna, sier Moen.

Heller ikke ordfører Aud Mork (KrF) i Aukra legger skjul på sin skuffelse, men hun vil ikke uttale seg ytterligere før kommunestyret er orientert.
Gassanlegget Ormen Lange åpner for produksjon 6. oktober i år. Shell skal være operatør i driftsfasen, mens Hydro har hatt ansvaret i byggefasen. Samarbeidet mellom Hydro og Aukra kommune har hele tiden vært knirkefritt.

Egen løsning
Informasjonsansvarlig for Ormen Lange i Shell, Alf Kristian Lillebo, sier i en kommentar til NTB at Shell har valgt en egen løsning for brannberedskapen på Ormen Lange de første årene, tilsvarende løsningen for oljeplattformen Draugen. Denne løsningen er i hovedsak basert på egne folk og sikringsfolk på kontrakt.

- I dette ligger det ingen nedvurdering av kommunens opplegg. Vårt valg har heller ingenting med pris å gjøre. Årsaken er rett og slett at vi ser oss best tjent med et eget opplegg ut fra operasjonelle og beredskapsmessige hensyn, sier Lillebo.

Han sier at Shell vil ordne opp i ekstrakostnadene kommunen er påført. Han håper også at et godt samarbeid med kommunen kan fortsette.
- Det kommer andre, store samarbeidsprosjekter etter dette, sier Lillebo.