Statlig eierskap en hodepine for de rødgrønne

Statlig eierskap er blitt en hodepine for den rødgrønne regjeringen, men slik behøver det ikke å være, sier Fafo-forsker Bent Sofus Tranøy. Han tar til orde for en ny organisering av det statlige eierskapet.

Tranøy er en av tre forfattere bak rapporten «Krevende eierskap» som onsdag ble lagt fram av Forskningsstiftelsen Fafo. Han mener ambisjonene om et aktivt statlig eierskap er blitt en hodepine for de rødgrønne.

- De har problemer med å fylle begrepet med innhold. Vi ser eksempler på at staten som største eier kun tar til etterretning at en enhet blir solgt ut, i strid med sterke signaler. På den måten blir begrepet om et aktivt eierskap hult, sier Tranøy til NTB.

Ifølge Tranøy er det fullt mulig å utøve et aktivt eierskap som er i tråd med regjeringens politikk samtidig som det er bedriftsøkonomisk forsvarlig.

- Tidligere erfaringer har vist at et direkte politisert eierskap er ustabilt og uheldig for bedriftene. I stedet kan man bygge på moderne ideer for offentlig forvaltning med sterke, uavhengige og ekspertstyrte organer med et klart mandat, sier han.

Fafo-forskeren mener å ha svaret på hva som kan mildne den rødgrønne hodepinen: Et statlig eierskapssenter i tråd med ideene fra forfatterne bak boka «Hvem eier Norge?», som kom i fjor.

- Vi trenger et større og mer ambisiøst statlig eierskapsmiljø, sier Tranøy.
Han ser for seg at et statlige eierskapssenter skal utforme tydelige og prinsipielle retningslinjer, uten å bry seg med den daglige driften av statsbedriftene.

- Senteret vil være underlagt politisk styring på samme måte som Norges Bank og Konkurransetilsynet er i dag. Mandatet måtte være et tydelig uttrykt ønske om å drive langsiktig industriell virksomhet i Norge. Samtidig må det være en brannmur mot daglig politisk styring. Den politiske styringen må være av mer generell og prinsipiell karakter, sier han.